ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
19 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

29 Δεκεμβρίου 1998 | Αποφασίζεται η μη εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο – VIDEO

1 min read

Σαν σήμερα, στις 29 Δεκεμβρίου 1998 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αποφασίζει όπως οι πυραύλοι S-300 να μην έρθουν στην Κύπρο.

Η απόφαση για την προμήθεια των πυραύλων S-300 θα ήταν το επιστέγασμα μιας αμυντικής πολιτικής η οποία περιελάμβανε μεταξύ άλλων την θέσπιση του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου, τις μεγάλες ασκήσεις “Νικηφόρος” και “Τοξότης” αλλά και περαιτέρω βήματα στα εξοπλιστικά. Η απόφαση για προμήθεια του Ρωσικού πυραυλικού συστήματος έφερε από την πρώτη στιγμή την αντίδραση της Τουρκίας αλλά και άλλων χωρών, κυρίως των ΗΠΑ.

Η υπογραφή της συμφωνίας με την Ρωσία τον Ιανουάριο του 1997 ήταν η αρχή έντονων διπλωματικών εξελίξεων. Η Τουρκική πλευρά απειλεί ακόμα και με χρήση βίας ενώ εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία για αλλαγή της βάσης λύσης στην διαδικασία των συνομιλιών. 

Παρόλο που ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαμηνύει επανειλημμένως ότι το σύστημα θα έρθει στην Κύπρο, οι πιέσεις προς Λευκωσία και Αθήνα αυξάνονται. Η προμήθεια των πυραύλων S-300 είχε διαδραματίσει άλλωστε κομβικό ρόλο στην επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη για δεύτερη συνεχόμενη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και έπειτα από συνάντηση με την Ελληνική κυβέρνηση Κώστα Σημίτη, ο Γλαύκος Κληρίδης στις 29 Δεκεμβρίου 1998 ανακοινώνει πως αποφάσισε την μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο και την έναρξη συζητήσεων με την Ρωσική πλευρά για εγκατάσταση τους στην Κρήτη. Αναφέρει επίσης πως αποκλειστικός γνώμονας στην λήψη της απόφασης του ήταν το καλώς νοούμενο συμφέρον του κυπριακού λαού και το ευρύτερο συμφέρον του Ελληνισμού ενώ αναφέρει πως αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη της απόφασης. 

Όπως είναι γνωστό μετά από λίγους μήνες το Ρωσικό πυραυλικό σύστημα εγκαταστάθηκε στην Κρήτη όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Δείτε στο VIDEO παρακάτω βολή του Οπλικού Συστήματος S-300 την οποία εκτέλεσε το 2013 η 11η Μοίρα Κατευθυνομένων  Βλημάτων (11η ΜΚΒ) της 126 Σμηναρχίας Μάχης, στο Πεδίο Βολής Κρήτης.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.