ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
23 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

11 Αυγούστου 1996: Η τουρκικής βαρβαρότητας στο σώμα του Τάσου Ισαάκ

1 min read

Τις 11 Αυγούστου 1996, τέσσερα χρόνια πριν την εκπνοή του 20ού αιώνα, ο Τάσος Ισαάκ έπεσε θύμα της τουρκικής βαρβαρότητας

«Κι ο ύμνος σου τραντάζει τον ναό»

Τον Αύγουστο του 1996, η μεγάλη πορεία των μοτοσικλετιστών, που ξεκίνησαν από το Βερολίνο με μοναδικό σκοπό την ελευθερία, θα κατέληγε στον τελικό της προορισμό, την Κερύνεια.

Η δουλικότητα της τότε κυβέρνησης, η ατολμία απέναντι στις τουρκικές απειλές, δημιούργησε χάος και στις 11 Αυγούστου 1996, ανοργάνωτες ομάδες πορεύθηκαν σε διάφορα σημεία της γραμμής αντιπαράταξης.

Στο ΣΟΠΑΖ εκτυλίχθηκα επεισόδια και στη Δερύνεια περίμεναν τους μοτοσικλετιστές Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι έτοιμοι για τα χειρότερα. Επιτέθηκαν στους άοπλους διαδηλωτές και με μανία ξυλοκοπούσαν όποιον μπορούσαν.

Ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον συμμετέχοντα, εγκλωβίστηκε στα κατοχικά συρματοπλέγματα και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τον φασιστικό όχλο των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων.

Μέλη της ειρηνευτικής δύναμης επέλεξαν να μην επέμβουν. Παρόντες ήταν μέλη των Γκρίζων Λύκων, ο επικεφαλής του παραρτήματος της κατεχόμενης Κύπρου, αλλά και ο Ερχάν Αρικλί, λεγόμενος πλέον «αναπληρωτής πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος.

Οι προσπάθειες για εκτέλεση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σταμάτησαν, με κύριο υπεύθυνο την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», πάντα πλάι στην μητέρα του ήρωα, κυρία Τασούλα και στην Αναστασία, που γεννήθηκε λίγο μετά τη δολοφονία του πατέρα της, επιλέγει να θυμάται και να μνημονεύει τον Τάσο, 25 χρόνια μετά.

Δεν θα παύσει ποτέ τις προσπάθειες και τις απαιτήσεις για εκτέλεση των ενταλμάτων που αφορούν τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, που εκτελέστηκε τρεις μέρες μετά, στις 14 Αυγούστου 1996.

Ήταν μετά την κηδεία του Τάσου και ο πόνος μετατράπηκε σε οργή για τη διαρκή κατοχή της πατρίδας μας. Απελευθέρωση η μόνη λύση. Όπως το έγραφε στη μπλούζα του Τάσου Ισαάκ.

Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού
11 Αυγούστου 1996

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.