ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Ισραήλ κάλεσε την Τουρκία σε συνεργασία για διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων στην Αν.Μεσόγειο

1 min read

Σε μια κίνηση που θα προβληματίσει την Αθήνα προχώρησε η Ισραηλινή κυβέρνηση προς την Τουρκία καθώς κάλεσε την Άγκυρα σε συνεργασία για τον διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων της Αν.Μεσογείου ή να το πούμε καλύτερα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ποιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο συνέντευξής του στο CNBC, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γ. Στάινιτς αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνεργαστεί ενεργειακά με την Τουρκία, ακόμη και να κατασκευάσει αγωγό φυσικού αερίου, θέτοντας όμως ως ικανή και αναγκαία προϋπόθεση, για να καταστεί αυτό δυνατό, την αλλαγή συμπεριφοράς της Τουρκίας με τους γείτονές της.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε περιφερειακή δύναμη, τόνισε ότι «όταν ανέλαβα υπουργός Ενέργειας, πριν περίπου πεντέμισι χρόνια, συνάντησα τον  Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, σε συνέδριο που διοργάνωσε ο πρόεδρος Ομπάμα το 2016», πρόσθεσε.

«Εκεί συναντήθηκα με τον Ερντογάν και συζητήσαμε την πιθανότητα για εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω ενός αγωγού, οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά. Τώρα ωστόσο είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία» εξήγησε ο ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «προσωπικά, ελπίζω η Τουρκία να αλλάξει την περιφερειακή της στάση στην αντιπαράθεσή της με ορισμένους από τους γείτονές της προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας».

«Μέσα από αυτήν την προοπτική θα είμαι χαρούμενος αν δω την Τουρκία ικανή να συμμετάσχει στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med). Αυτό θα είναι καλό για την εμπορική συνεργασία και ποτέ δεν κλείσαμε την πόρτα στην τουρκική συμμετοχή» κατέληξε.

Η πρόσκληση έρχεται σε μια στιγμή που ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας για τον διαμοιρασμό της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μάλιστα πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη καθώς υπάρχουν πολλά νέα δεδομένα ειδικά εν όψει των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν σε λίγες ώρες ειδικά κάτω και από το πρίσμα των δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ που μίλησε για «ειδικό καθεστώς του Αιγαίου καθώς πρόκειται για ημίκλειστη θάλασσα».

Η στροφή του Ισραήλ προβληματίζει καθώς από την Ελλάδα έχει λάβει μεγάλα συμβόλαια(με τελευταίο αυτό για τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη) ενώ αναφέρεται ότι θα δοθούν ακόμα περισσότερα, ως  ανταμοιβή για την στήριξη προς την Αθήνα το καλοκαίρι με την κρίση με το Oruc Reis  στο Νότιο-ανατολικό Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Έτσι η Τουρκία χωρίς να φαίνεται ότι έχει κάνει κάποια υποχώρηση ειδικά έναντι του ζητήματος της Χαμάς αλλά και των υπολοίπων παλαιστινιακών οργανώσεων που εδρεύουν στην Κωνσταντινούπολη, κατάφερε και απέσπασε πρόσκληση για συμμετοχή στον διαμοιρασμό των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Αν.Μεσογείου.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.