ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Το Ισραήλ ζήτησε F-22 από τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την πώληση F-35 στα ΗΑΕ

1 min read

Αλλάζουν όλα στη Μέση Ανατολή εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ότι το Τελ-Αβίβ σε αντάλλαγμα για την σύμφωνη γνώμη  στην πώληση F-35 στα ΗΑΕ και προκειμένου να διατηρήσει την αεροπορική του υπεροχή ζητά το απόλυτο μαχητικό 5ης γενιάς το f-22A Raptor, που έχει μόνο η αμερικανική Αεροπορία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Haaretz ισραηλινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας ζήτησαν από Αμερικανούς «επισήμους» την άρση των εμποδίων που εμπόδιζαν μέχρι σήμερα την πώληση του Raptor στο Ισραήλ.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu δήλωσε ότι η σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ για την πώληση F-35 στα ΗΑΕ δεν ήταν μέρος της συνθήκης ειρήνης που υπέγραψε η χώρα του με τα ΗΑΕ και αυτό έγινε γνωστό στον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Benny Gantz την προηγούμενη εβδομάδα.

Ισραηλινοί επίσημοι πάντως δήλωσαν σιβυλλικά  ότι εάν και η  πώληση F-22 δεν είναι στο τραπέζι προς το παρόν, εντούτοις υπάρχει κινητικότητα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Πάντως η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι σε πρόσφατες συζητήσεις που είχαν ΗΠΑ και Ισραήλ για τη μεταξύ τους αμυντική συμφωνία, που λήγει το 2028 ζήτησαν την προμήθεια αριθμού F-22 από τις ΗΠΑ, χωρίς να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Βέβαια το θέμα της πώλησης μαχητικών F-22 στο Ισραήλ είναι περίπλοκη υπόθεση και εάν συμβεί το Ισραήλ θα πρέπει να αντλήσει αεροσκάφη από το υπάρχον «ισχνό» απόθεμα των 180 περίπου F-22 που διαθέτουν οι ΗΠΑ, καθώς το αεροσκάφος δεν παράγεται πλέον.

Πόσο δυνατό είναι αυτό και κατά πόσο οι ΗΠΑ θα δεχθούν μείωση του στόλου των μαχητικών 5ης γενιάς είναι ένα άλλο θέμα.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.