ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τουρκία: Με απόφαση Ερντογάν αυξάνονται τα swap συναλλάγματος με την Κεντρική Τράπεζα

1 min read

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας υιοθέτησε νέα μέτρα για την τόνωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της, επιτρέποντας την αύξηση των swap μεταξύ τραπεζών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το μέτρο καλύπτει τη δανειοδότηση σε ξένο νόμισμα στην κεντρική τράπεζα, μέσω βραχυπρόθεσμων swap, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο που έχει περιέλθει σε γνώση του. Οι συναλλαγές θα περιορίζονται στο 20% των συνολικών συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος, ανέφερε.

Η κίνηση θα επιτρέψει στις τράπεζες να καταθέσουν μεγαλύτερο μέρος των ξένων νομισμάτων τους στην κεντρική τράπεζα, ενώ θα δανείζονται λίρες σε αντάλλαγμα, αυξάνοντας έτσι τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Ωστόσο, το μέτρο θα αποβεί σε βάρος των καθαρών αποθεματικών της τράπεζας, όπως σημειώνει στο Bloomberg ο Tim Ash, σύμβουλος στρατηγικής αναδυόμενων αγορών, στην BlueBay Asset Management, στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές στην Τουρκία ανησυχούν για το επίπεδο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας, αφότου αναγκάστηκε να υποστηρίξει τη λίρα, μετά από τη νομισματική κρίση, το καλοκαίρι του 2018. Η λίρα έχει χάσει πάνω από το 35% της αξίας της, από το ξέσπασμα της κρίσης.

Η λίρα υποχώρησε 0,3% στο 6,14 ανά δολάριο, στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, “μαζεύοντας” μερικές από τις προηγούμενες απώλειές της. Έχει χάσει περίπου το 3% της αξίας της φέτος.

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.