ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Συμφωνία Κατάρ-Λιβύης για θέματα ασφάλειας στην σκιά των Τριμερών

1 min read

Ακόμα ένας «κρίκος» στη διαμόρφωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή. Το Κατάρ υπέγραψε νέα συμφωνία ασφαλείας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης στη σκιά της επίσκεψης του Ρώσου ΥΠΕΞ Lavrov σε Ελλάδα-Τουρκία και των Τριμερών με Αίγυπτο και Ισραήλ.

Συμφωνία ασφαλείας υπέγραψαν το Κατάρ και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης χθες, 26 Οκτωβρίου 2020. Τη συμφωνία καταδίκασε ο Στρατάρχης Khalifa Haftar, που στηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αντιπαλεύονται το Κατάρ στην περιοχή του Κόλπου.

Η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj της Λιβύης βρέθηκε στη Ντόχα τη Δευτέρα για επίσημη συνάντηση με την κυβέρνηση και τον Εμίρη Tamim bin Hamad Al-Thani.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «The Peninsula» του Κατάρ, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani συναντήθηκαν με τον ΥΠΕΞ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Mohamed Al-Taher Siala και τον ΥΠΕΣ Fathi Ali Bashagha.

Μνημόνιο Συναντίληψης για την ασφάλεια

Χθεσινά ανακοινωθέντα του «Qatar News Agency» αναφέρουν στη συνάντηση εξετάστηκε η διμερής συνεργασία και οι τρόποι βελτίωσης σε διάφορα πεδία. Το Μνημόνιο Συναντίληψης (Memorandum of Understanding) εστιάζει «στους τομείς της συνεργασίας για την ασφάλειας μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών των δύο χωρών με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας».

Οι Καταρινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την στήριξη τους στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Λιβύης και κάλεσαν όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να εφαρμόσουν τη Συμφωνία του Σκιράτ, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου. Υπογράμμισαν επίσης την στήριξή τους στην κυριαρχία, την ενότητα και την σταθερότητα της Λιβύης.

Ωστόσο, δεν έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής πολλές λεπτομέρειες για το είδος της συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση της δημόσιας τάξης και προΐστανται πολιτικά των Σωμάτων Ασφαλείας της κάθε χώρας.

Σε ανταπόκριση της Zehra Nur Duz στο κρατικό πρακτορείο «Anadolu» (26/10/2020) της Τουρκίας αναφέρει πως στα πλαίσια της τριετούς συμφωνίας τους «αναμένεται πως οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους, ιδιαίτερα στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Το επίσης κρατικό «TRT News» γράφει σήμερα πως εκπρόσωπος του Haftar εξέδωσε ανακοίνωση καταδίκης της συμφωνίας.

Πέραν της πρακτικής αξίας, η συμφωνία έχει και συμβολική αξία, καθώς τα Σώματα Ασφαλείας αποτελούν στυλοβάτη της κυριαρχίας ενός κράτους. Μια τέτοια συμφωνία λειτουργεί ενισχυτικά για την ΚΕΣ της Λιβύης.

Υπογραφή εκεχειρίας στη Λιβύη

Η συμφωνία έρχεται αφού οι δύο αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη υπέγραψαν «μόνιμη» συμφωνία εκεχειρίας την περασμένη Παρασκευή στη Γενεύη. Χθες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Mike Pompeo χαρακτήρισε αυτή τη συμφωνία «ένα γενναίο βήμα» και κάλεσε για την αποχώρηση των ξένων μαχητών σε 90 μέρες, όπως προβλέπει η συμφωνία.

Τον Στρατάρχη Khalifa Haftar και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό στήριζαν μεταξύ άλλων η Ρωσία, τα ΗΑΕ, η Γαλλία και η Αίγυπτος και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπό τον Fayez al-Sarraj στήριξαν η Τουρκία και το Κατάρ. Αρμενική πηγή ανέφερε τη προηγούμενη βδομάδα πως τέτοιοι μαχητές, κυρίως Σύροι και Τουρκομάνοι, που χρησιμοποιήθηκαν ήδη και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενδέχεται να διοχετευθούν στα ελλαδικά σύνορα στη Θράκη.

Στη σκιά των Τριμερών Ελλάδας-Κύπρου

Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί ένα ακόμη «κρίκο» στην αλυσίδα γεγονότων που διαμορφώνουν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες.

Μόλις χθες ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Sergey Lavrov βρισκόταν στην Ελλάδα για επίσημη επίσκεψη, όπου ο Ελλαδίτης ομόλογός του Νίκος Δένδιας του ανέφερε πως η Τουρκία έχει γίνει «ταξιδιωτικό γραφείο τζιχαντιστών», εννοώντας βεβαίως και τη Λιβύη. Σήμερα, ο Lavrov επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ Mevlüt Çavuşoğlu όπου συζήτησαν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Συρία και την Λιβύη.

Προχθές, έγινε η 8η Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στη Λευκωσία σε ανώτατο επίπεδο, όπου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Στρατηγός Abdel Fattah al-Sisi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ισλαμιστική τρομοκρατία.

Σήμερα, διεξήχθη η Τριμερής Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ στην Αθήνα με στόχο την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Το τελευταίο παραβιάστηκε κατάφορα με το πρόσφατο παράνομο «μνημόνιο συναντίληψης» μεταξύ Τουρκίας και της ΚΕΣ της Λιβύης.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τον Ισραηλινό ομόλογό του για τον ρόλο του στην προώθηση του κοινού οράματος στην περιοχή, μέσω και της εξομάλυνσης των σχέσεων με το Σουδάν, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν. Τις συμφωνίες χαιρέτισε και ο Ελλαδίτης ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, ο οποίος έκανε επίσης λόγο «για στενούς δεσμούς και κοινές αξίες» που διέπουν τις τρεις χώρες και υπογράμμισε τις ευκαιρίες σταθερότητας που παρουσιάζονται για τον Ελληνισμό στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τουρκία-Κατάρ-ΗΑΕ & Αμμόχωστος

Στο θέμα της Λιβύης, Τουρκία και Κατάρ βρίσκονται στην ίδια πλευρά, στηρίζοντας την κυβέρνηση ΚΕΣ. Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση στη Ντόχα και στην Μογκαντίσου της Σομαλίας, κάτι που ενοχλεί σφόδρα τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία.

Μόλις πρόσφατα, στις 7 Οκτωβρίου 2020, ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan επισκέφθηκε την Ντόχα. Τα ΗΑΕ κατηγορούν τον κ. Erdoğan για αποικιοκρατικές αυταπάτες λόγω της στήριξης σε ισλαμιστικές ομάδες και της διαμόρφωσης ενός εχθρικού άξονα με το Κατάρ και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, με στόχο το χάος στον αραβικό κόσμο, έγραφαν χθες οι «Financial Times».

Να σημειωθεί πως σχετικά με την Κύπρο, οι πρόσφατες αποκαλύψεις σκανδαλώδους συμπεριφοράς έγιναν από το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Al Jazeera» που είναι κρατικό και χρηματοδοτείται από τη μοναρχία Κατάρ. Έκθεση του αμερικανικού «Foundation for Defense of Democracies» τον Μάρτιο του 2020 αναφέρει πως η κάλυψη του πρακτορείου είναι προσαρμοσμένη με την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του Κατάρ, που ενεργεί όλο και περισσότερο σε συντονισμό με την Άγκυρα για τη προώθηση των κοινών τους συμφερόντων.

Η δημοσίευση των βίντεο επεσκίασε το παράνομο «άνοιγμα» του παραλιακού μετώπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, μετριάζοντας επικοινωνιακά την διεθνή κατακραυγή κατά της Τουρκίας για την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εξάρθρωση των λεγόμενων Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου Κυπριανού-Denktaş του 1979.

Ταυτόχρονα, έθεσε τέρμα στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, από το οποίο ωφελήθηκαν και μέλη της βασιλικής οικογένειας των ΗΑΕ.

Σημερινή

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.