ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
28 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σκάνδαλο μεγατόνων φοροδιαφυγή μαμούθ από μεγάλες τράπεζες! Στην Γαλλία Το γαλλικό κράτος έχει ζημιωθεί περισσότερα από 100 δισ. ευρώ

1 min read

Η Société Générale, η BNP Paribas, η Exane, η Natixis και η HSBC δέχθηκαν έφοδο από δικαστές και αστυνομικούς το πρωί της Τρίτης στο πλαίσιο ερευνών που πραγματοποίησε η Εθνική Οικονομική Εισαγγελία (της Γαλλίας) (PNF). Θεωρούνται ύποπτες ότι επέτρεψαν σε ξένους πελάτες τους να αποφύγουν την καταβολή φόρου για τα μερίσματά τους. Οι πληροφορίες, που αποκάλυψε η Le Monde, επιβεβαιώθηκαν από την PNF.

Οι έρευνες στο Παρίσι «εντάσσονται στο πλαίσιο πέντε προκαταρκτικών ερευνών που ξεκίνησαν στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2021 με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για ορισμένους της φορολογικής απάτης σε βαθμό κακουργήματος, που σχετίζονται με το λεγόμενο σύστημα απάτης CumCum», ανέφερε η PNF σε ανακοίνωσή της.

Το γαλλικό κράτος να φέρεται ότι έχει ζημιωθεί με περισσότερα από 100 δισ. ευρώ, σε βάθος χρόνου άνω των 20 ετών.

Σύμφωνα με τη Le Parisien οι σημερινές επιχειρήσεις, οι οποίες απαιτούσαν προετοιμασία αρκετών μηνών, διεξάγονται από 16 δικαστές της PNF και περισσότερους από 150 ερευνητές της δικαστικής υπηρεσίας έρευνας των οικονομικών (SEJF), παρουσία έξι Γερμανών εισαγγελέων από την εισαγγελία της Κολωνίας, οι οποίοι συμμετέχουν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δικαστικής συνεργασίας», πρόσθεσε η εισαγγελία.

Σε εξέλιξη έρευνα στη Société Générale

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι Société Générale, BNP Paribas, Exane (θυγατρική της BNP), Natixis και HSBC, σύμφωνα με τη Le Monde.

Εκπρόσωπος της Société Générale επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα στα κεντρικά γραφεία του ομίλου από το πρωί της Τρίτης, αλλά δεν είπε ποιος είναι ο σκοπός.

Οι άλλες τράπεζες δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα του AFP για σχολιασμό. Σύμφωνα με την εισαγγελία, «οι έρευνες αυτές ακολουθούν για κάποιους μια καταγγελία», που κατατέθηκε στα τέλη του 2018 από μια συλλογικότητα γύρω από τον επικεφαλής των βουλευτών του PS Boris Vallaud, «ή μια υποχρεωτική καταγγελία της φορολογικής διοίκησης», η οποία θα χρονολογηθεί σύμφωνα με τη Le Monde από τα τέλη του 2021.

Η εφημερίδα ισχυρίζεται επίσης ότι η Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Οικονομικών (DGFip) «έκανε τις πρώτες φορολογικές διορθώσεις στα τέλη του 2021» που αφορούν ορισμένες από αυτές τις τράπεζες «για ποσά που αριθμούν δεκάδες, ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Σε επικοινωνία με το AFP, η DGFip δεν έκανε κανένα σχόλιο. Ούτε τα τελωνεία ούτε η Bercy είχαν απαντήσει άμεσα.

Μια κοινοπραξία δεκαέξι μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε αυτές τις υποψίες γιγαντιαίας φοροδιαφυγής το 2018 μέσω των «CumEx Files».

Το ποσό, που αρχικά είχε εκτιμηθεί σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ, είχε αναθεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό προς τα πάνω το 2021 από την κοινοπραξία, ανερχόμενο σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος εικοσαετίας.

Η πρακτική που είναι γνωστή ως «CumCum» στην οικονομική ορολογία συνίσταται στην αποφυγή της φορολόγησης των μερισμάτων που πρέπει κατ’ αρχήν να καταβάλλουν οι αλλοδαποί κάτοχοι μετοχών εισηγμένων γαλλικών εταιρειών.

Για να επωφεληθούν από το καθεστώς αυτό, οι εν λόγω κάτοχοι μετοχών, είτε πρόκειται για μικρούς αποταμιευτές είτε για μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια, εμπιστεύονται τους τίτλους τους σε μια τράπεζα κατά τη στιγμή της είσπραξης του φόρου, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση.

Οι τράπεζες θα λειτουργούσαν ως μεσάζοντες, ενώ θα έπαιρναν προμήθεια από τους κατόχους των μετοχών.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.