ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
29 Μαρτίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε λιανεμπόριο, εστίαση, κομμωτήρια και σουπερμάρκετ τα υποχρεωτικά self tests στους εργαζόμενους

1 min read

Υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα θα είναι, πλέον, τα self tests στους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, σουπερμάρκετ, εστίαση, μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές), υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, καθώς και σε εταιρείες τυχερών παιχνιδιών, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος έδωσε σήμερα το παρών στην ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα μας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την επέκταση της χρήσης των self tests σε μια σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα για την προστασία της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την οποία τα εν λόγω τεστ θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς:

Λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σουπερμάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών
Εστίαση (σε όσες επιχειρήσεις είναι ήδη ανοιχτές σε πρώτη φάση)
Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
Υπηρεσίες καθαρισμού
Κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Καταστήματα ΟΠΑΠ και, γενικότερα, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Τα self tests, η δωρεάν διάθεση των οποίων ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου από τα φαρμακεία για τις συγκριμένες κατηγορίες των εργαζομένων, είναι υποχρεωτικά για την προσέλευσή τους στους χώρους εργασίας τους και για την παροχή εργασίας από μέρους τους με φυσική παρουσία. Θα πρέπει να διενεργούνται αυτοδιαγνωστικά τεστ μια φορά την εβδομάδα.

Υποχρεώσεις και… βαριά πρόστιμα
Ο εργοδότης δεν θα επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, εάν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμα στη σχετική πλατφόρμα. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την παροχή της παρουσίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων για τις υποχρεώσεις τους με κάθε πρόσφορο μέσο, τού επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, τού επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ εάν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, τού επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Το Υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων στους κλάδους όπου είναι πλέον υποχρεωτικό το self test, όπως αυτά αναγράφονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Κάθε εβδομάδα θα γίνεται επικαιροποίηση των στοιχείων.

Δυνατότητα επιλογής rapid ή μοριακού τεστ
Οι εργαζόμενοι θα προμηθεύονται δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ τους τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Δίνεται, ωστόσο, η δυνατότητα στους εργαζόμενους να επιλέξουν να κάνουν είτε rapid είτε μοριακό τεστ με δική τους δαπάνη ή με δαπάνη του εργοδότη τους.

Όσον αφορά, εξάλλου, στο πού και πώς δηλώνεται το αποτέλεσμα του τεστ, αυτό θα γίνεται με την εξής διαδικασία: Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και αφού επιλέξουν «δήλωση αποτελέσματος self test για εργαζόμενο», αυτομάτως θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemploees.gov.gr και στη δήλωση αποτελεσμάτων Covid-19 test στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Η διαδικασία αν το τεστ βγει θετικό
Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν, τώρα, το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.

Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε: «Θα ήθελα τέλος να ενημερώσω ότι επειδή η δωρεάν διανομή των self tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, και, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου. Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαδικασία των self tests στους ανωτέρω κλάδους θα αναρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με θετικό τεστ σημειώνω ότι οι εργαζόμενοι, αν μεν είναι ασυμπτωματικοί, μπαίνουν σε καραντίνα στο σπίτι, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Οι αποδοχές τους καταβάλλονται κανονικά και έχουν την υποχρέωση για το 50% του χρόνου της καραντίνας να προσφέρουν την εργασία τους στον εργοδότη τους, έως μια ώρα επιπλέον του ημερήσιου ωραρίου τους. Αν νοσήσουν, λαμβάνουν αναρρωτική άδεια με αποδοχές σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Δείτε την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας:

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.