ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
20 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε απεργιακό κλοιό η χώρα για το εργασιακό: Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

1 min read

Σε απεργιακό κλοιό θα βρεθεί εκ νέου η χώρα την Τετάρτη 16/6, καθώς το βράδυ της ίδιας ημέρας ψηφίζεται το εργασιακό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, με τον δημόσιο τομέα να παραλύει, ενώ η ΓΣΕΕ συμμετέχει με στάση εργασίας, όπως και τα Μέσα Μεταφοράς και οι Ενώσεις του Τύπου.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα στην απεργία ώστε “να παραλύσει η χώρα, όλη τη μέρα” και ζητεί να “αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα”, ενώ οι απεργιακές συγκεντρώσεις του θα γίνουν στις 10.30 και στις 17.00 στο Σύνταγμα.

  • Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα διοργανώσει συλλαλητήριο στις 11:00 πμ, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ παράλληλα καλεί τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, στο Λεκανοπέδιο, “να στηρίξουν και το απογευματινό συλλαλητήριο που συνδιοργανώνεται με το ΕΚΑ, ώρα 18:00, στο Σύνταγμα”.

Στάση εργασίας από τη ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ αποφάσισε να στηρίξει την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, για στάση εργασίας από 13:00 έως 17:00 και διοργανώνει συλλαλητήριο στις 16:00 στο Σύνταγμα, καθώς και τις πρωτοβουλίες των κατά τόπους Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

“Ο κόσμος της εργασίας έχει μαζικά εκφράσει -και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει- την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου. Διατάξεις που, εάν τελικώς εφαρμοστούν, από την πρώτη στιγμή θα πλήξουν τους πλέον αδύναμους εργαζομένους” επεσήμανε η ΓΣΕΕ στην ανακοίνωσή της.

Παράνομη έως τις 10.00 η απεργία της ΑΔΕΔΥ

Παράνομη έως τις 10.00 το πρωί έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την απεργιακή κινητοποίηση σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την προσφυγή του υπουργείου Παιδείας που ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας είχε καταθέσει κατεπείγουσα αγωγή προκειμένου να κηρυσσόταν παράνομη και καταχρηστική η απεργία της ΑΔΕΔΥ για το εργασιακό νομοσχέδιο, με σκοπό να διασφαλιστούν οι Πανελλήνιες.

  • Οι νομικοί εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών είχαν επαναβεβαιώσει το δικαστήριο ότι εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ενώ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας για να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά των μαθητών στα εξεταστικά κέντρα. Παράλληλα, είχαν προσκομίσει τα σχετικά δελτία Τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να μην διαταραχθεί η διαδικασία των εξετάσεων.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν: «Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παραιτηθούμε από την αγωγή. Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι Πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση» είχαν υπογραμμίσει. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ αντέτειναν ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση να εξαιρεθούν από την απεργία οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και ότι τα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΜ δεσμεύονται από τα όσα έχουν ήδη ανακοινώσει για τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια και ζήτησαν η αγωγή να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου.

Βραδινή ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ

Κανονικά πραγματοποιείται σήμερα η απεργία σε όλο το Δημόσιο, με εξαίρεση τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας που εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων, διευκρινίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει, «το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών στην με αρ. 375/2021 απόφασή του, η οποία εκδόθηκε αργά απόψε (σ.σ. χθες βράδυ) και επιδόθηκε στην ΑΔΕΔΥ πριν από λίγο και η οποία σε καμία περίπτωση δεν κρίνει παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΑΔΕΔΥ».

«Η τρομοκρατία που προσπάθησε να ασκήσει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, μέσω της δικαστικής προσφυγής, έπεσε στο κενό. Την απάντηση θα την λάβει αύριο με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία και στα συλλαλητήρια» τονίζει η ΑΔΕΔΥ.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς

Αλλαγές στις ώρες των απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς μετά από την κατάθεση της αγωγής από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των Πανελληνίων. Τα περισσότερα σωματεία ανέστειλαν την 24ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει μετατρέποντάς τη σε στάση εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες που δίνουν εξετάσεις καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι “τους χρησιμοποιεί για να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων”.

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, Έτσι:

-Τα μέσα σταθερής τροχιάς, Μετρό (γραμμές 1,2&3) και Τραμ, θα λειτουργήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10 το πρωί.

-Λεωφορεία και τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας μεταξύ 13:00 – 17:00. Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις 12:00, ενώ η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 18:00 ή και αργότερα.

-Οι συρμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αλλά και οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα παραμείνουν ακινητοποιημένες από τις 12:00 έως τις 16:00. Στο διάστημα αυτό δε θα εκτελούνται δρομολόγια, ενώ από την κινητοποίηση ενδέχεται να επηρεαστούν και προηγούμενα ή επόμενα δρομολόγια.

Με ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τους μαθητές και τις μαθήτριες, που δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις, επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζόμενων ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιό της» κάνοντας λόγο για «ύπουλη τακτική της κυβέρνησης». Επίσης, οι εργαζόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση για «δήθεν ευαισθησία για τα παιδιά», αλλά «εντελώς υποκριτική, διότι ενώ εμφανίζεται να αγωνιά για τις μετακινήσεις τους, την ίδια ώρα με το αντεργατικό νομοσχέδιο, που έχει καταθέσει στη Βουλή, ετοιμάζει για αυτά και για όλες τις επόμενες γενιές ένα εργασιακό μεσαίωνα, με ανασφάλεια και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα».

Οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ σημειώνουν ότι «δεν θα υποκύψουν σε εκβιασμούς και πιέσεις αλλά ούτε και χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν την ευαισθησία και το ενδιαφέρον τους για τα παιδιά. Είναι οι ίδιοι γονείς, γνωρίζουν πολύ καλά τις αγωνίες των νέων και είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, με όλες τους τις δυνάμεις, για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης και των εργοδοτών».Θεσσαλονίκη

  • Χωρίς λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα μείνει αύριο, Τετάρτη, από τη 1μμ έως 5μμ η Θεσσαλονίκη, καθώς το Συνδικάτο Εργαζόμενων θα συμμετάσχει στη στάση εργασίας που κήρυξε το ΕΚΘ. Οι λεωφορειακές γραμμές θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.

ΠΝΟ: Καλεί σε περιφρούρηση της απεργίας

Παράνομη έκρινε την 24ωρη απεργία των ναυτεργατών το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ τα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας απευθύνουν κάλεσμα “να μην λείψει κανείς από την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας, όλοι στους καταπέλτες των πλοίων”. Οι διοικήσεις των σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιθαλαμηπόλων – Θαλαμηπόλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων, της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών, του Πανελλήνιου Συνδέσμου Οικονομικών Αξιωματικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών ΜΕΚ Ε.Ν, της Πανελλήνιας Ένωσης Φροντιστών, της Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Τροφοδοσίας, της Πανελλήνιας Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων – Κυβερνητών και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών M/S – Π/Κ – Ο/Γ προσθέτουν ότι «ο απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου, στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, δεν θα κριθεί σε καμία αίθουσα δικαστηρίου».

«Στον μακρύ κατάλογο των εκβιαστικών μεθοδεύσεων των εφοπλιστών και των επαίσχυντων αποφάσεων των Πρωτοδικείου Πειραιά, όπως και η σημερινή, που έκρινε την απεργία των ναυτεργατών στις 16 Ιούνη παράνομη, απαντάμε ότι θα κουρελιαστούν στους καταπέλτες των πλοίων, από την μαζική – μαχητική συμμετοχή, των ναυτεργατών και στην αλληλεγγύη των εργαζομένων» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των σωματείων που καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι του Πειραιά στις 10 το πρωί και σε προσυγκέντρωση στις 5 το πρωί.

«Δεμένα» τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης, λόγω απεργίας των ναυτεργατών

«Δεμένα» θα παραμείνουν αύριο τα πλοία στα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης, λόγω της απεργίας που αποφάσισε των Σωματείο Ναυτεργατών Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας – Παξών και Διαποντίων νήσων, «Άγιος Σπυρίδωνας». Η απεργία θα διαρκέσει για 24 ώρες, από σήμερα τα μεσάνυχτα μέχρι αύριο το βράδυ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Ναυτεργατών, «η απεργία που θα ισχύσει σε όλους τους τύπους των πλοίων , αποτελεί συνέχεια των κινητοποιήσεων και συμπαράστασης στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατικών σωματείων της δύναμης της ΠΝΟ. Απαιτούμε άμεση υπογραφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας του 2021 και του 2020 που εγκληματικά καθυστερούν, με σκοπό την κατάργηση τους και την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου που καταπατά τα εργασιακά δικαιώματα» καταλήγουν στην ανακοίνωση τους οι ναυτεργάτες.

ΕΣΗΕΑ: Τετράωρη στάση εργασίας

Τετράωρη στάση εργασίας κατά της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου, κήρυξε για αύριο Τετάρτη, 16/6, η ΕΣΗΕΑ, για όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, η Ένωση Συντακτών καλεί σε στάση από τις 14.00 έως τις 18.00.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.