ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
25 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση τρομοκρατίας: Με συνδρομή της Μοσάντ οι συλλήψεις, τι ισχυρίζεται το Ισραήλ

1 min read

Η υπηρεσία πληροφορίων του Ισραήλ – γνωστή ως Μοσάντ – συνέδραμε την Ελλάδα στην εξάρθρωση ιρανικού τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε επιθέσεις σε ισραηλινούς στόχους στη χώρα μας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, η Μοσάντ βοήθησε τις ελληνικές Αρχές να αποτρέψουν την απόπειρα δύο Πακιστανών να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στην Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα της προσπάθειας του Ιράν να χρησιμοποιήσει την τρομοκρατία εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό» ανέφερε η μυστική υπηρεσία, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Η Μοσάντ βοήθησε στον εντοπισμό της σύνδεσης μεταξύ του τοπικού τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα και των ευρύτερων παγκόσμιων τρομοκρατικών επιχειρήσεων του Ιράν.

Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, «μαζί με τους συνεργάτες μας στις μυστικές υπηρεσίες, θα συνεχίσουμε να  ενεργούμε αδειάλειπτα στο πλαίσιο του ρόλου μας για να ανατρέψουμε τις προθέσεις του Ιράν να προκαλέσει κακό σε όλο τον κόσμο».

Το «ευχαριστώ» του ισραηλινού ΥΠΕΞ

«Ευχαριστώ την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών και ασφάλειας για την αποτροπή της τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών στόχων», ανέφερε το βράδυ της Τρίτης σε ανάρτησή του στο Twitter o υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Eli Cohen.

«Η τρομοκρατία είναι ένας κοινός εχθρός και η καταπολέμησή της είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Η κυβέρνηση των Αγιατολάχ στην Τεχεράνη εξάγει τρομοκρατία στη Μεση Ανατολή και σε ολόκληρο τον κόσμο και μόνο μια σταθερή και κοινλη στάση θα σταματήσει τις τρομοκρατικές δραστηριότητες του ιρανικού κράτους».

Την Παρασκευή απολογούνται οι δύο Πακιστανοί

Σημειώνεται πως την Παρασκευή αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι δύο συλληφθέντες πακιστανικής καταγωγής ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ’ αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

ΕΥΠ: Επίθεση με όπλα, εκρηκτικά κι αέριο ετοίμαζαν οι συλληφθέντες

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι συλληφθέντες – πακιστανικής υπηκοότητας 27 και 29 ετών – είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, αλλά δεν πρόλαβαν να τα υλοποιήσουν καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών.

Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Σημειώνεται πως οι ύποπτοι εντοπίστηκαν στα μέσα Φεβρουαρίου όποτε και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, ενώ συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

«Εγκέφαλος» Πακιστανός με έδρα το Ιράν – Δημοφιλές εστιατόριο ο στόχος

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

Όσον αφορά το στόχο, πρόκειται για πολύ γνωστό εστιατόριο σε κεντρικό δρόμο της συνοικίας του Ψυρρής: Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια για την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα που προσελκύει πολύ κόσμο, ενώ αποτελεί επίσης αγαπημένο προορισμό και για τους Ισραηλινούς τουρίστες που επισκέπτονται την Αθήνα.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Στόχος της τρομοκρατικής ομάδας ήταν η υπονόμευση της χώρας και η πρόκληση ανθρώπινων θυμάτων.

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.