ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
6 Μαΐου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Καυτή πατάτα» το ποιος θα πληρώσει για τις περικοπές της πράσινης παραγωγής ρεύματος

1 min read

Σε μείζον θέμα για τον κλάδο του ηλεκτρισμού έχουν αναδειχθεί οι περικοπές που αναγκάζεται να κάνει ο ΑΔΜΗΕ σε μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του διαχειριστή, οι περικοπές αυτές είναι επιβεβλημένες από τον ΑΔΜΗΕ τα μεσημέρια, όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια και τα φωτοβολταϊκά παράγουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος.

Ο λόγος είναι ότι τα φωτοβολταϊκά συν τις θερμικές μονάδες που πρέπει να βρίσκονται έστω και λίγο σε λειτουργία υπερκαλύπτουν τη ζήτηση εκείνες τις ώρες. Ως εκ τούτου, ο ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να δώσει εντολή στις μονάδες ΑΠΕ που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο μεταφοράς να ρίξουν την παραγωγή τους ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στο σύστημα.

Όπως εξήγησε χθες μιλώντας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ο γενικός διευθυντής ρυθμιστικής πολιτικής του ΑΔΜΗΕ, Νίκος Μπουλαξής, υπάρχει ένας σαφής διαχωρισμός: Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν συμβαίνουν περικοπές λόγω ανεπάρκειας του δικτύου, αλλά λόγω χαμηλής ζήτησης.

Ως εκ τούτου, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει να καθίσταται υπεύθυνος για να πληρώσει αποζημιώσεις στους παραγωγούς των ΑΠΕ. Αυτό που λέει επί της ουσίας ο διαχειριστής είναι ότι παράγεται ένα προϊόν για το οποίο δεν υπάρχει ζήτηση, άρα δεν προκύπτει νομική ευθύνη για τις περικοπές.

Όπως τόνισε σχετικά ο κ. Μπουλαξής, η κυβέρνηση θα πρέπει να προστατεύσει νομικά τον ΑΔΜΗΕ από τυχόν αγωγές εκ μέρους των παραγωγών. Κατ’ επέκταση, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να κοιτάξει άμεσα τι ακριβώς θα ισχύσει με τις αποζημιώσεις, αν και ποιος θα τις πληρώσει.

Στα παραπάνω αξίζει να προσθέσουμε ότι στην Ελλάδα σήμερα τα έργα ΑΠΕ που βρίσκονται εν λειτουργία ή έχουν λάβει όρους σύνδεσης ανέρχονται συνολικά σε 28,5 GW. Ξεπερνούν, δηλαδή, κατά 5 GW το στόχο που έχει τεθεί για το 2030.

Αντιθέτως, η αποθήκευση ενέργειας που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των περικοπών μόλις ξεκίνησε. Τα πρώτα έργα κατασκευάζονται σήμερα και αναμένεται να συνδεθούν σταδιακά μέσα στην επόμενη διετία. Μέχρι τότε το φαινόμενο των περικοπών θα συνεχιστεί αμείωτο.

Το ΥΠΕΝ κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο αυξάνει το ποσοστό περικοπών που είναι αναγκασμένο να υποστεί ένα νέο έργο ΑΠΕ. Στους επόμενους διαγωνισμούς, οι επενδυτές θα πρέπει είτε να δεχτούν τις παραπάνω περικοπές, είτε να προσθέσουν μπαταρία στα πάρκα τους.

newsit

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.