ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

[slide-anything id="72511"]
18 Απριλίου 2024

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αίγυπτος: Διάψευση των Τουρκικών ισχυρισμών για οριοθέτηση ΑΟΖ

1 min read

Διπλωματικές πηγές του Καΐρου διέψευσαν τις φήμες ότι η Αίγυπτος συζήτησε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο.

Η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα συμμετέχουν σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Το Κάιρο δεν έχει επίσης «καμία πρόθεση» να διαπραγματευτεί με την Τουρκία για το θέμα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, όπως αναφέρει η Arab News.

Οι Τουρκικοί ισχυρισμοί ότι βρίσκεται προ των πυλών μια συμφωνία είναι ψευδείς, πρόσθεταν, σημειώνοντας μάλιστα με νόημα πως «Η αιγυπτιακή πλευρά διατηρεί τη θέση της απορρίπτοντας τη ναυτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας της Λιβύης και της Άγκυρας».
«Ο σεβασμός της Αιγύπτου για τα θαλάσσια σύνορα των μεσογειακών χωρών δεν είναι νέος και οι προσπάθειες της Τουρκίας να ισχυριστεί ότι οι δύο χώρες έχουν διαπραγματευτεί είναι εσφαλμένη», σημείωναν με έμφαση.

Τα σχόλια ακολουθούν τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος είπε ότι η Άγκυρα θα ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο στη «γραμμή» του μνημονίου Ερντογάν – Σάρατζ.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdel-Fattah El-Sisi συζήτησε τηλεφωνικά πρόσφατα τους τομείς της περαιτέρω συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αιγύπτιος προεδρικός εκπρόσωπος Μπάσαμ Ράντι είπε ότι οι δύο συζήτησαν στενές διμερείς σχέσεις, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ανατολικής Μεσογείου.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Αλ-Σίσι επαίνεσε τη δύναμη των σχέσεων Αιγύπτου – Ελλάδας.

Οι ισχυρισμοί του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ακολουθούν τις προσπάθειες της Άγκυρας να προσεταιριστεί την αιγυπτιακή υποστήριξη για τους ισχυρισμούς της σε τμήματα της ανατολικής Μεσογείου.

Πέρυσι, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, εξέφρασε επίσης την επιθυμία της Άγκυρας να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο.
Η τουρκική δραστηριότητα έχει οξύνει τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες – ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο – καθώς η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει τα περιφερειακά ύδατα που ενδέχεται να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Ενώ η Αίγυπτος έχει οριοθετήσει τα σύνορά της με την Ελλάδα, ο Αλ Σίσι τον περασμένο Οκτώβριο επικύρωσε συμφωνία με την Ελλάδα για τον ορισμό μιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.
Το 2019, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, η Ιταλία και τα παλαιστινιακά εδάφη πραγματοποίησαν το φόρουμ αερίου EastMed, το οποίο δεν περιελάμβανε την Τουρκία.

Όπως υπενθυμίζει το Arab News, η τουρκική εξερεύνηση για φυσικό αέριο σε θαλάσσιες περιοχές που διεκδικούν η Ελλάδα και η Κύπρος οδήγησε επίσης σε κατάρρευση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες αυτές.

Πηγή: arabnews.com

Δημοσίευση στα Social Media

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.