ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

20 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΦΙΑΣΚΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΑΝΑΚΕΦΑΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

1 min read

https://1.bp.blogspot.com/-nq19ch_tE7M/WhmM5WDJNDI/AAAAAAAAkXo/hndJXrKvozoSXBfyB1KmqJugZILIBhqHwCLcBGAs/s1600/greece-debt-crisis-600x300-620x310.jpg

Άρθρο της Μαριλένας Κατσινοπούλου για την εφημερίδα «Χρυσή Αυγή»

Μετά από δημοσιοποίηση έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ΕΕ, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που γίνεται με την επιβολή των Μνημονίων, όχι μόνο δεν έφερε την υποσχόμενη πρόοδο στην Χώρα μας, αλλά αντίθετα το Δημόσιο υπέστη ζημία που υπολογίζεται στα 36,4 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει στην Έκθεση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 το Ελληνικό Δημόσιο είχε διαθέσει για τις τράπεζες κεφάλαια που άγγιζαν τα 45,4 δισ. ευρώ. Από αυτά εκτιμά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσει να ανακτήσει τα 8,9 δισ. ευρώ, επομένως η ζημιά που έχει υποστεί αγγίζει τα 36,4 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά, τα οποία προήλθαν από τα τρία Μνημόνια, όπως διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο διατέθηκαν, στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση τους (συνολικά 31,9 δισ. ευρώ) ενώ άλλα 13,5 δισ. ευρώ διατέθηκαν προκειμένου να προχωρήσει η εκκαθάριση των υπολοίπων τραπεζών που έκλεισαν ή απορροφήθηκαν από τις προηγούμενες. Μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει εισπράξει στο ταμείο του από το προϊόν της εκκαθάρισης ή από την πώληση μετοχών τραπεζών μόνο 3,2 δισ. ευρώ.

Με λίγα λόγια, ο ελληνικός Λαός πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει για ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών ώστε να σωθούν οι ευρωπαίοι επενδυτές, αλλά το Δημόσιο ζημιώνεται εκ νέου, αφού οι μετοχές των τραπεζών αξίζουν τελικά ελάχιστα χρήματα.

Οι μίζες και η διαφθορά των ιδιωτικών διοικήσεων των τραπεζών συνεχίζονται

Σύμφωνα με την έκθεση, δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος των προσώπων που απαρτίζουν τις ιδιωτικές διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και στις πρακτικές δανειοδότησης.

Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπιστώνει ότι στον χρηματοπιστωτικό τομέα οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των τριών Μνημονίων δεν είχαν εστιαστεί επαρκώς σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και εποπτείας του τραπεζικού συστήματος από τις εθνικές αρχές κυρίως στις μικρότερες τράπεζες. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην συγκεκριμένη έκθεση από έλεγχο που πραγματοποίησαν από κοινού κλιμάκια της Τραπέζης της Ελλάδος και του SSM σε μία τράπεζα – την οποία όμως δεν κατονομάζει – προέκυψαν σοβαρότατες ελλείψεις τόσο στην εταιρική διακυβέρνηση όσο και στις πρακτικές που εφαρμόζονταν στη χορήγηση δανείων, κυρίως στον έλεγχο του κινδύνου που αυτά συνεπάγονταν.

Μάλιστα όπως αναφέρεται, με το δεύτερο Μνημόνιο διατέθηκαν σημαντικά κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς όμως να διασφαλίζεται ο έλεγχος των ιδιωτικών διοικήσεων.

Στη πράξη αυτό που συνέβη ήταν ότι ο έλεγχος των τραπεζών αυτών παρέμεινε στα χέρια των παλαιών μετόχων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) – μέσω του οποίου διατέθηκαν τα κεφάλαια – δεν είχε τη δικαιοδοσία να ελέγξει τις διοικήσεις τόσο για την ανεξαρτησία τους όσο και για ζητήματα που συνδέονταν με την εμπειρία και τη φήμη τους.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι ευρωπαίοι εσκεμμένα δεν έθεσαν στα Μνημόνια όρους για τα άτομα που απαρτίζουν τα συμβούλια των τραπεζών, με σκοπό να μπορούν να τοποθετούν όποτε οι ίδιοι θελήσουν άτομα της αρεσκείας τους, έτοιμα να πραγματοποιήσουν τις επιταγές των διεθνών τοκογλύφων. Φυσικά, τα εν λόγω άτομα θα επωφεληθούν από τις ανάλογες μίζες, για να κρατούν παντοτινά το στόμα τους κλειστό για τις βρώμικες συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με τους ευρωπαίους, αλλά και για το ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, η έκθεση αναφέρει ρητά πως δεν υπάρχει σαφή εντολή για την χορήγηση δανείων, και αυτό όχι γιατί οι τράπεζες εκφράζουν «φιλανθρωπισμό» και δεν προχωρούν στην κατάσχεση της περιουσίας του οφειλέτη, αλλά αντίθετα ξέρουν ότι σε περίπτωση αργοπορίας καταβολής της δόσης του δανείου, θα κατασχέσουν από 29 Νοεμβρίου ακόμα και την πρώτη κατοικία των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα σχέδιο που συμφέρει απόλυτα τους ξένους δανειστές, καθώς οι ελληνικές περιουσίες θα περιέλθουν στα χέρια τους αντί πινακίου φακής.

Για την Χρυσή Αυγή η λύση είναι μία, σαφής και εθνικά καίρια: Οι κλέφτες φυλακή και τα κλεμμένα πίσω στον Λαό!

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση