Δε. Νοέ 30th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Τρέμει η κυβέρνηση! «Έπεσε» στην τρύπα των 951 εκατ. ευρώ…

1 min read

Σκιά στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το κενό του 2018 προκαλεί η μεγάλη υστέρηση στις δημόσιες εισπράξεις από τους άμεσους φόρους. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 9μηνο αποκαλύπτουν τρύπα 951 εκατ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου προκαλώντας ψυχρολουσία στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο που διαπραγματεύεται με το κουαρτέτο για το θέμα αυτό.

Μόνο η υστέρηση των εισπράξεων από το φόρο εισοδήματος έφθασε τον περασμένο μήνα τα 807 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες που μετράει το Δημόσιο από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ανήλθαν σε 668 εκατ. ευρώ παρά την μείωση του αφορολογήτου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα. Άλλα 104 εκατ. ευρώ χάθηκαν για τα δημόσια ταμεία από τα νομικά πρόσωπα που δεν πληρώθηκαν.

Διαρροή εσόδων εντοπίζεται και στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο καταβλήθηκε η πρώτη από τις πέντε δόσεις του φόρου. Ο ΕΝΦΙΑ που δεν πληρώθηκε όπως είχε προϋπολογιστεί ανήλθε σε 229 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα, οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου που γίνονται με ρυθμό πολυβόλου από την ΑΑΔΕ αλλά και οι πρόσθετοι φόροι που πληρώνουν όσοι αποκαλύπτουν οικειοθελώς στην εφορία αδήλωτα εισοδήματα. Οι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών ανήλθαν σε 1,549 αυξημένα κατά 164 εκατ. ευρώ.

Αστοχία κατά 124 εκατ. ευρώ είχαμε στο 9μηνο και από τους φόρους στην κατανάλωση με την μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται στις εισπράξεις του ΕΦΚ στα καπνικά προϊόντα. Η αύξηση του φόρου που επιβλήθηκε στην αρχή του έτους έγινε…καπνός ενώ παράλληλα φούντωσε το λαθρεμπόριο. Οι εισπράξεις είναι μειωμένες σε σχέση με το στόχο κατά 184 εκατ. ευρώ φθάνοντας συνολικά στο 9μηνο στο 1,98 δις. ευρώ όταν πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εισπραχθεί 2,23 δις. ευρώ.

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα που εισέρρευσαν στα δημόσια ταμεία έφθασαν τα 33,3 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 655 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 33,94 δισ. ευρώ που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο.

 

newsbeast.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.