ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΣτΕ: «Τσουχτερά» πρόστιμα σε Λαυρεντιάδη και στελέχη της Proton Bank

1 min read

https://3.bp.blogspot.com/-bbBGsPT1cls/Wg77VJIW-QI/AAAAAAAAjOI/4QrRbb_WK8gA-xb9MXpP7R3rtSUEZjo8ACLcBGAs/s1600/b3ed14857a67e7015bc3fa57e379329f_XL.jpg

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με πέντε αποφάσεις του, υποχρέωσε τον πρώην πρόεδρο της Proton Bank Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τέσσερα στελέχη της εν λόγω τράπεζας, να πληρώσουν πρόστιμα ύψους 495.000 ευρώ που τους επέβαλε η Τράπεζα της Ελλάδος το 2011.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας ως προς την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τα πρόστιμα αρχικά ήταν 645.000 ευρώ, αλλά για ορισμένους εκ των τεσσάρων μειώθηκαν από το ΣτΕ, καθώς κάποιες παραβάσεις ακυρώθηκαν, είτε γιατί δεν είχαν νόμιμη αιτιολογία είτε επειδή υπήρξε αλληλοεπικάλυψη των παραβάσεων και κατά συνέπεια των προστίμων. Πάντως για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη το πρόστιμο των 135.000 ευρώ δεν μεταβλήθηκε.

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει:
1) στον πρώην αντιπρόεδρο της Proton Αντώνη Αθανάσογλου το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ,

2) στον πρώην ιδρυτικό στέλεχος της επίμαχης τράπεζας, διευθύνοντα σύμβουλο και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τρύφωνα Κολλίντζα να επικυρωθεί το πρόστιμο των 75.000 ευρώ,

3) στον πρώην διευθυντή κανονιστικής συμμόρφωσης Νικόλαο Κουντουράκη να επικυρωθεί το πρόστιμο των 125.000 ευρώ και

4) στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., Αθανάσιο Παπασπηλίου το πρόστιμο από 155.000 ευρώ να μειωθεί στα 80.000 ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε όλους απέδωσε ότι δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και παρουσίαζαν σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με βασικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται από το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, όπως είναι ότι δεν προέβησαν στην παρακολούθηση και αξιολόγηση της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής της πολιτικής του πιστωτικού ιδρύματος για την πρόληψη και καταστολή του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ακόμη, τους αποδόθηκε ότι άσκησαν ανεπαρκή εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων της τράπεζας, με αποτέλεσμα την πλημμελή εφαρμογή εκ μέρους αυτής των υποχρεώσεών της, κ.λπ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση