ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΣΟΚ! Καταργούν τη διδασκαλία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ;..

1 min read

Με έναν νέο εκπαιδευτικό νόμο στην Ουκρανία, κινδυνεύει να καταργηθεί η διδασκαλία των εθνικών γλωσσών- ανάμεσα τους και της ελληνικής- στα μειονοτικά σχολεία της χώρας.

Ο νόμος, που ψηφίστηκε από το Εθνικό Κοινοβούλιο –Βερχόβνα Ράντα– στις 5 Σεπτεμβρίου και υπογράφηκε από τον πρόεδρο της χώρας στις 27 Σεπτεμβρίου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς σημειώνει ότι οι οι εθνικές γλώσσες θα μπορούν να διδάσκονται στα σχολεία μόνον στο δημοτικό, ενώ στις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, η μοναδική γλώσσα που θα διδάσκεται θα είναι τα ουκρανικά.

Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, καθώς ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά τονίζει ότι, «για τους Έλληνες της Μαριούπολης, οι οποίοι ζουν, δυστυχώς, σε μια διακεκαυμένη ζώνη, καθώς στην περιοχή αυτή είναι και το μέτωπο πολεμικής αντιπαράθεσης, από το 2014, η δυνατότητα της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας συνιστά το οξυγόνο της ύπαρξής τους. Είναι αδιανόητο, εντός μιας σύγχρονης δημοκρατίας, μέλος του ΟΑΣΕ, να υποστούν περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στα χρόνια του ολοκληρωτισμού»

Επιπλέον, συμπληρώνει πως «ως γνωστόν, στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, διαβιώνει μια σημαντική ελληνική μειονότητα που ανέρχεται άνω των 100.000 ανθρώπων. Ως σήμερα, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν τη δυνατότητα να λαμβάνουν εκ νέου τα ελληνικά γράμματα, τα οποία τα είχαν στερηθεί για πολλές δεκαετίες λόγω των σταλινικών διωγμών του 1937. Θυμίζουμε ότι στα χρόνια των διώξεων εξολοθρεύτηκε σχεδόν όλη η ελληνική διανόηση, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία, οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, οι εφημερίδες και τα περιοδικά»

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση