ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

15 Ιουνίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σε φορολογικό κλοιό οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2018

1 min read

Σε φορολογικό κλοιό οι ιδιοκτήτες ακινήτων το 2018

Αλλάζουν αντικειμενικές αξίες, έρχεται νωρίτερα ο ΕΝΦΙΑ και επιστρέφει ο φόρος υπεραξίας

Σε ένα ασφυκτικό φορολογικό περιβάλλον θα βρεθούν και το 2018 οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα έρθουν τον Μάρτιο και θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην αγορά προκαλώντας παράλληλα ντόμινο σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως μεταβίβασεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κλπ..

Ο ΕΝΦΙΑ του 2018 όχι μόνο θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίας αλλά θα έρθει και νωρίτερα . Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δουν τον λογαριασμό του 2018 τον Ιούνιο και να ξεκινήσουν να πληρώνουν το φόρο από τον Ιούλιο. Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.

Από τις αρχές του νέου έτους θα έχει επιστρέψει και ένας άλλος φόρος. Ο φόρος υπεραξίας που επιβάλλεται στις αγοραπωλησίες ακινήτων και απειλεί όσους σχεδιάζουν να πωλήσουν κάποιο ακίνητο.Ο φόρος υπεραξίας είναι ένας φόρος που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ καθώς προκαλούσε περισσότερα προβλήματα στην αγορά από τα έσοδα που θα έφερνε έτσι η εφαρμογή των διατάξεων για την επιβολή του, ανεστάλη για τρία χρόνια, το 2015, το 2016 και το 2017 με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή το 2014 και το 2016. Η περίοδος αναστολής της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας ακινήτων λήγει πλέον την 31η Δεκεμβρίου 2017 και σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα πρέπει να επανέλθει από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να πωλήσουν κάποιο ακίνητό τους καλό θα είναι να γνωρίζουν από τώρα τι τους περιμένει από το νέο έτος με τον φόρος υπεραξίας. Συγκεκριμένα:

1. Ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

2. Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμής της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

3. Όσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 θα απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Η τελική υπεραξία επί της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστιαίους συντελεστές απομείωσης κλιμακούμενους ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 25).

Ειδικά για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από 1η Ιανουαρίου 1995 έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2002 οι συντελεστές απομείωσης θα περιορίζονται, καθώς θα πολλαπλασιάζονται με 0,8.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση