ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

28 Φεβρουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σήμερα τα αναδρομικά σε 116.677 δικαιούχους του πρώην ΤΕΒΕ

1 min read

Σήμερα τα αναδρομικά σε 116.677 δικαιούχους του πρώην ΤΕΒΕ

Το αλαλούμ με τα αναδρομικά που άλλο πήραν και άλλοι όχι από τις επιστροφές των εισφορών ασθενείας που κρατήθηκαν ως και 30 Ιουνίου του 2016 με λάθος τρόπο.

Πάνω από 110.000 δεν πήραν ούτε σεντ και υπάρχουν αδιάθετα περίπου 20 εκατ. ευρώ από αναδρομικά που δεν δόθηκαν!

Το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για τη μη καταβολή αναδρομικών σε 116.677 συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ και την αποδίδει σε τεχνικούς λόγους, διευκρινίζοντας ότι τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους σήμερα 1η Δεκέμβρη.

Όσο για τα λάθη που διαπιστώθηκαν στις πληρωμές το υπουργείο ρίχνει το φταίξιμο στην ΗΔΙΚΑ που εφάρμοσε τη διάταξη του άρθρου 2 του ν. 4501/2017 για τον επανυπολογισμό των εισφορών ασθενείας στις συντάξεις μετά τις μειώσεις για το διάστημα από 1/1/2012 ως 30/6/2016.

Τα λάθη είναι χιλιάδες και εντοπίζονται στα αναδρομικά αποστράτων και συντάξεων χηρείας αποστράτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αφαιρέθηκαν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και τα αναδρομικά δόθηκαν κουτσουρεμένα.

Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι η ΗΔΙΚΑ επεξεργάστηκε δύο αρχεία με πληρωμές γιατί τα χρήματα των αναδρομικών έβγαιναν περισσότερα από αυτά που είχαν αρχικά προϋπολογίσει.

Παράλληλα ο ΕΦΚΑ γνωστοποίησε χθες με εγκύκλιό του ότι θα πρέπει να γίνουν αιτήσεις για επιστροφή αναδρομικών στις εξής δύο περιπτώσεις:

Στις περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων που δικαιούνται επιστροφές τα ποσά αποδίδονται στους νόμιμους κληρονόμους, μετά από αίτησή τους στις υπηρεσίες πληρωμής/εκκαθάρισης συντάξεων του Ταμείου όπου ανήκαν οι θανόντες. Για να πάρουν τα αναδρομικά οι κληρονόμοι της σύνταξης θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση του κληρονομικού δικαιώματος.

Στις περιπτώσεις αναστολής συνταξιοδότησης καθώς και αναπηρικών συντάξεων που διακόπηκαν και εκκρεμεί αίτημα παράτασης ή επαναχορήγησης και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει δικαίωμα σε επιστροφή ποσών από τις κρατήσεις ασθενείας κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016, τα δικαιούμενα ποσά θα χορηγηθούν πάλι κατόπιν αιτήσεων των συνταξιούχων.

Στις περιπτώσεις αιτήσεων συνταξιοδότησης που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και η πληρωμή της σύνταξης θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2018 και μετά εφόσον η έναρξη συνταξιοδότησης είναι πριν τις 30/6/2016 τα δικαιούμενα αναδρομικά από κρατήσεις ασθενείας θα δοθούν μαζί με τα αναδρομικά της σύνταξης.

Δεν παίρνουν επιστροφές όσοι δεν είχαν στην κύρια σύνταξη καμία από τις μειώσεις των νόμων 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 και 4093/2012 καθώς και όσοι εξαιρούνται από τις περικοπές αυτές, όπως και όσοι δικαιώθηκαν ήδη από Διοικητικές Επιτροπές των Ταμείων.

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση