ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

14 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Σήμερα “κληρώνουν” οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

1 min read

Σήμερα "κληρώνουν" οι αποζημιώσεις στους πληγέντες

Της Νίκης Ζορμπά

Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε χθες το βράδυ από τη Σουηδία και ετοιμάζεται για συσκέψεις ( αρχής γενομένης από σήμερα) με το οικονομικό επιτελείο.

Η  χορήγηση άμεσων αποζημιώσεων στους πληγέντες της Δυτικής Αττικής είναι το “στοίχημα” που θέλει το Μαξίμου να κερδίσει, δείχνοντας αυτή τη φορά, βελτιωμένα ανακλαστικά στη διαχείριση της ζημιάς ( καθώς είναι νωπές οι μνήμες από το κακοφόρμισμα της υπόθεσης με την πετρελαιοκηλίδα τον Σεπτέμβριο).

Το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων έδωσε δια των ερτζιανών και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση των ζημιών και άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τη θεομηνία στη δυτική Αττική, μόλις ολοκληρωθεί η συνολική καταγραφή της κατάστασης και αυτό αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας

Αποζημιώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει μια πρώτη επεξεργασία του ποσού που θα δοθεί στους πληγέντες εν είδει αποζημίωσης, αλλά οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί: Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αποφασιστούν τα ποσά εντός του σαββατοκύριακου, οπότε και οι συνεννοήσεις Μαξίμου- ΥΠΟΙΚ υπό τον Τσίπρα θα είναι σε πρώτο κυβερνητικό πλάνο.

” Έχουν πέσει διάφορα ποσά στο τραπέζι αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτε ακόμη” αναφέρουν συνομιλητές του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ωστόσο, το μόνο που έχει ξεκαθαρίσει είναι πως όποιο κι αν είναι το ποσό που θα κατευθυνθεί στους πληγέντες δεν θα προέρχεται από το κοινωνικό μέρισμα.

Το κοινωνικό μέρισμα θα διατεθεί σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός και καμία αλλαγή επ αυτού δεν πρόκειται να υπάρξει. Τα χρήματα θα εξοικονομηθούν από άλλες πηγές, διαβεβαιώνουν πρωθυπουργικού συνεργάτες.

Ήδη χθες το ΥΠΟΙΚ δια της Κατερίνας Παπανάτσιου ανακοίνωσε διευκολύνσεις φορολογικές των κατοίκων της Δυτικής Αττικής ( και της Σύμης).

Μεταξύ πάντως της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης επικρατεί μάλλον … βαρομετρικό χαμηλό μετά τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική.  Παρότι επισήμως προσπαθούν αμφότερες οι πλευρές να μην πέσει “λάδι” στη φωτιά, ακόμα και μόνον οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα επισκεπτόμενος τη Μάνδρα την Πέμπτη, ήταν για τους “παρατηρητικούς” αρκετά συνυποδηλωτικές της δυσαρέσκειας για την Ρένα Δούρου.

Αφού δήλωσε “σοκαρισμένος” από όσα αντίκρισε, στη συνέχεια η “μομφή” περί συσσωρευμένης αδράνειας, διατυπώνεται ξεκάθαρα στην τοποθέτησή του
“Προφανώς πρόκειται για ένα σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτό το ακραίο φαινόμενο λειτούργησε έτσι όπως λειτούργησε εξαιτίας της συσσωρευμένης αδράνειας, των συσσωρευμένων προβλημάτων κι ελλειμμάτων στα έργα υποδομής αλλά και στον χωροταξικό σχεδιασμό”, είπε μεταξύ άλλων, ενώ δεν ακολούθησε απολύτως καμία θετική δήλωση τα πεπραγμένα της Περιφέρειας Αττικής.

Κοινωνική ατζέντα

Όλη η προσεχής εβδομάδα θα “αναλωθεί” στην “κοινωνική ατζέντα” της Κυβέρνησης. ( Ή αυτό φιλοδοξούν έστω στο Μαξίμου να συμβεί καθώς διάφορα απρόοπτα το τελευταίο διάστημα “καίνε” στο άψε σβήσε κάθε κυβερνητική απόπειρα για διαμόρφωση της επικαιρότητας).

Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί ( η εξ αναβολής λόγω πένθους) συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα , που ευελπιστούν στο κυβερνητικό επιτελείο να δώσει στον Αλέξη Τσίπρα τον “αέρα” ( έστω και “ψαλιδισμένο) να επαναλάβει τα περί …  φιλολαικού στιγματος της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ “κόντρα” στους “νεοφιλελεύθερους” της Ν.Δ.

Παρά την απόφαση της Ν.Δ να υπερψηφίσει εφέτος την πρόταση της κυβέρνησης για την ενίσχυση αδύνατων και μικρομεσαίων νοικοκυριών , η πολιτική σύγκρουση αναμένεται να είναι σφοδρή εντός του κοινοβουλίου ( εκτός και αν παρ ελπίδα αποφασιστεί εκατέρωθεν η διατήρηση χαμηλών τόνων λόγω των καταστροφών στη Μάνδρα που πράγματι περιόρισε την πόλωση κυβέρνησης- αντιπολίτευσης).
Η “ανακωχή” φυσικά τούτη είναι εξαιρετικά εύθραυστη γιατί αφενός η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει εύκολα τη “μάχη” της προσπόρισης επικοινωνιακού οφέλους από την δεύτερη διαδοχική χρονιά διανομής κοινωνικού μερίσματος και αφετέρου, η Ν.Δ δεν προτίθεται να κάνει εκπτώσεις από την κριτική της περί του “πρωθυπουργού των φόρων”.

Να σημειωθεί εξάλλου , ότι η μοναδική ίσως δέσμευση που έχει τηρήσει ο Αλέξης Τσίπρας ( ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τε και ως πρωθυπουργός) είναι η –για δεύτερη χρονιά- “απόδοση” κοινωνικού μερίσματος στις αδύναμες κοινωνικά ομάδες.

πηγη  capital

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση