Τρ. Σεπ 29th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ριάντ: Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια της Τεχεράνης

1 min read

Ριάντ: Θα απαντήσουμε σε οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια της Τεχεράνης

Σαουδική Αραβία και Ιράν ανταλλάσσουν κατηγορίες έπειτα από την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τους αντάρτες της Υεμένης

Αυστηρή προειδοποίηση ότι δεν θα ανεχτεί καμία απειλή για την εθνική ασφάλειά της απηύθυνε στο Ιράν η Σαουδική Αραβία, σε μία χρονική περίοδο που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, ακολουθώντας την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ από τους αντάρτες της Υεμένης που στηρίζονται από την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σ. Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ τόνισε ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή στις εχθρικές ενέργειες» του Ιράν οι οποίες, όπως υποστήριξε, απειλούν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και “επηρεάζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο».

Την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει νωρίτερα και ο συνασπισμός των μουσουλμανικών χωρών που μάχεται τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, από τον Μάρτιο του 2015.

Ενώ το Ριάντ και η Τεχεράνη αλληλοκατηγορούνται με σφοδρότητα από το πρωί, ο υπουργός υπερθεμάτισε νωρίς σήμερα το απόγευμα, λέγοντας ότι «η ιρανική τρομοκρατία εξακολουθεί να τρομοκρατεί αθώους, να σκοτώνει παιδιά και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

«Καθημερινά, καθίσταται ολοένα και πιο σαφές ότι οι αντάρτες Χούτι είναι ένα τρομοκρατικό εργαλείο για να καταστραφεί η Υεμένη», πρόσθεσε, προειδοποιώντας και πάλι ότι η χώρα του “δεν θα δείξει καμία ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία και σε εκείνους που την υποστηρίζουν”.

Νωρίτερα, το Ιράν είχε απορρίψει με έντονο τρόπο τις «ανεύθυνες και προκλητικές κατηγορίες» που εξαπολύει σε βάρος του η Σαουδική Αραβία για την εκτόξευση του πυραύλου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μπαχράμ Γασεμί, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η Τεχεράνη «απορρίπτει τις κατηγορίες του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας χαρακτηρίζοντάς τις άδικες, ανεύθυνες, καταστροφικές και προκλητικές».

Αναφερόμενος στην εκτόξευση του πυραύλου, για την οποία ο αραβικός συνασπισμός εκτιμά ότι «θα μπορούσε να ισοδυναμεί με πράξη πολέμου», ο Γασεμί σημείωσε ότι επρόκειτο για μια αντίδραση των Χούτι «στα εγκλήματα πολέμου και στην πολυετή επιθετικότητα των Σαουδαράβων».

Πρόκειται για «μια ανεξάρτητη ενέργεια σε αντίδραση για αυτήν την επιθετικότητα» και η Τεχεράνη δεν έχει καμία σχέση με αυτήν, πρόσθεσε.

Φρουροί της Επανάστασης: Δεν μπορούμε να στείλουμε πυραύλους στην Υεμένη

Ο ιρανικός Τύπος επικαλείται επίσης δηλώσεις του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης ο οποίος φέρεται να είπε ότι η χώρα του «δεν έχει τη δυνατότητα να αποστείλει πυραύλους» στην Υεμένη.

«Οι πύραυλοι αυτοί «ανήκουν» στους Χούτι και τους συμμάχους τους οι οποίοι “αύξησαν το βεληνεκές τους για να εκδικηθούν το αίμα των μαρτύρων τους», πρόσθεσε ο στρατηγός Μοχαμάντ Αλί Τζαφαρί, που έχει υπό τον έλεγχό του το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σύμφωνα εξάλλου με το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο Isna, η Επιτροπή Εποπτείας του Τύπου προειδοποίησε σήμερα την ιρανική εφημερίδα Kayhan επειδή κυκλοφόρησε με τίτλο «Εκτόξευση πυραύλου της Ανσάρ Αλλάχ (αντάρτες Χούτι) στο Ριάντ, ο επόμενος στόχος θα είναι το Ντουμπάι».

Η Επιτροπή θεώρησε ότι ο τίτλος αυτός «είναι αντίθετος με τα εθνικά συμφέροντα και την εθνική ασφάλεια» του Ιράν.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.