Σα. Οκτ 31st, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εταιρειών κατασκευής αμυντικού υλικού «στριμώχνουν» τις ελληνικές ΕΔ

1 min read

Πρωτοφανείς κυρώσεις των ΗΠΑ κατά των ρωσικών εταιρειών κατασκευής αμυντικού υλικού «στριμώχνουν» τις ελληνικές ΕΔ

To αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενέταξε στη λίστα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της “επιθετικής στάσης της κατά της Ουκρανίας” δεκάδες εταιρείες της ρωσικής βαριάς αμυντικής βιομηχανίας, δημιουργώντας μείζονα προβλήματα στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και στο ιδιωτικό εμπόριο κυνηγετικών όπλων, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί να συμμετάσχει σε αυτές τις κυρώσεις.

Οταν μιλάμε για “κυρώσεις”, εννοούμε ότι ζητούν από τους “φίλους και συμμάχους” ή όσους θέλουν να γίνουν “και σύμμαχοι” των ΗΠΑ να μην αγοράζουν όπλα, ανταλλακτικά και υπηρεσίες από τις συγκεκριμένες ρωσικές εταιρείες ή να μην συνεργάζονται με με τις υπηρεσίες αυτές, μεταξύ των οποίων και η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU με την οποία η ΕΥΠ από το τέλος του “ψυχρού πολέμου” έχει παραδοσιακά καλή σχέση και ροή ανταλλαγής πληφοροριών.

Η απαγόρευση ή καλύτερα η σύσταση αποφυγής αγοράς υλικού, αφορά τις εξής ρωσικές εταιρείες, οι περισσότερες από τις οποίες κατέχουν δεσπόζουσα θέση στο παγκόσμιο “χωριό” της κατασκευής οπλικών συστημάτων:

Admiralty Shipyard JSC
Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC
Dolgoprudny Research Production JSC
Federal Research and Production Center Titan Barrikady JSC (Titan Design Bureau)
Izhevsk Mechanical Plant (Baikal)
Izhmash Concern JSC
Kalashnikov Concern JSC
Kalinin Machine Building Plant JSC (KMZ)
KBP Instrument Design Bureau
MIC NPO Mashinostroyenia
Molot Oruzhie
Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod
Novator Experimental Design Bureau
NPO High Precision Systems JSC
NPO Splav JSC
Oboronprom OJSC
Radio-Electronic Technologies (KRET)
Radiotechnical and Information Systems (RTI) Concern
Research and Production Corporation Uralvagonzavod JSC
Rosoboronexport OJSC (ROE)
Rostec (Russian Technologies State Corporation)
Russian Aircraft Corporation MiG
Russian Helicopters JSC
Sozvezdie Concern JSC
State Research and Production Enterprise Bazalt JSC
Sukhoi Aviation JSC
Tactical Missiles Corporation JSC
Tikhomirov Scientific Research Institute JSC
Tupolev JSC
United Aircraft Corporation
United Engine Corporation
United Instrument Manufacturing Corporation
United Shipbuilding Corporation

Από αυτές τις εταιρείες, η Rosoboronexport OJSC (ROE), η κρατική εταιρεία προώθησης εξαγωγών ρωσικού αμυντικού υλικού και αυτή που συντονίζει τις πωλήσεις ρωσικών οπλικών συστημάτων στο εξωτερικό, είναι βασικός συνεργάτης του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας και αυτή με την οποία υπογράφηκαν πρόσφατα οι συμφωνίες υποστήριξης των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU1, Tor-M1, OSA-AKM κλπ. Αναμενόταν δε, η σύναψη FOS για την υποστήριξη και ενεργοποίηση των αερόστρωμνων Ζubr, των οποίων πλέον τις μηχανές θα τις κατασκευάζει η ρωσική βιομηχανία, καθώς η Ουκρανία έχει παύσει να κατασκευάζει τον συγκεκριμένο τύπο μηχανών.

Επίσης η Almaz-Antey Air and Space Defense Corporation JSC είναι η κατασκευάστρια των ελληνικών S-300 και η KBP Instrument Design Bureau, των περίφημων αντιαρματικών συστημάτων Kornet-M τα οποία αποτελούν το βασικό αντιαποβατικό όπλο στα ελληνικά νησιά.

Αλλά οι αμερικανικές κυρώσεις, αν δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει σε αυτές (στις προηγούμενες αμερικανικές κυρώσεις του 2014 είχε δεχθεί ασμένως να συμμετάσχει η κυβέρνηση Σαμαρά και μπλοκαρίστηκε η προμήθεια νέων αντιαρματικών Kornet και η αγορά νέων βλημάτων ακτίνας 250 χλμ για το αντιαεροπορικό σύστημα S-300PMU1), περιλαμβάνονται και βιομηχανίες εμπορικού ενδιαφέροντος, όπως η η Izhevsk Mechanical Plant (Baikal) που φτιάζνει τα κυνηγετικά όπλα και η Molot Oruzhie, τα κορυφαία όπλα αυτοάμυνας/κυνηγιού στην ελληνική αγορά.

Όσον αφορά τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες συλλογής στοιχείων, συμπεριλαμβάνονται οι:

>Autonomous Noncommercial Professional Organization/Professional Association of >Designers of Data Processing (ANO PO KSI)
>Federal Security Service (FSB)
>Foreign Intelligence Service (SVR)
>Main Intelligence Directorate of the General Staff of the Russian Armed Forces (GRU)
>Special Technology Center
>Zorsecurity

Εδώ ένα ερώτημα είναι τι θα γίνει με την Αγκυρα και αν θα αποδεχθεί να συμμετάσχει στι κυρώσεις ως “σύμμαχος και φίλος”. Αυτό θα είχε ως συνέπεια την ματαίωση παραλαβής των S-400. Αν όμως δεν συμμετάσχει κινδυνεύει να τεθεί το θέμα της αμερικανοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας και να φτάσει μέχρι το… F-35! Θα ρισκάρουν οι Αμερικανοί τέτοιες έκτασης σύγκρουση με την Τουρκία;

Ή ακόμα και με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ινδία, Νότιο Κορέα, Κουβέιτ και λοιπές χώρες-συμμάχους που χρησιμοποιούν σε μεγάλη έκταση ρωσικά οπλικά συστήματα.

Θα φανεί…

Θα έχουν αποτέλεσμα οι αμερικανικές κυρώσεις; Οχι βέβαια (διαβάστε εδώ γιατί όχι), αλλά ίσως βοηθήσουν τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες να ανακτήσουν μέρος του χαμένου εδάφους τους στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.