ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

20 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΠΓΔΜ: Πρόταση για μετονομασία του αεροδρομίου ‘Μ. Αλέξανδρος’

1 min read

21s10air

Κίνηση καλής θέλησης από την ΠΓΔΜ: Πρόταση για μετονομασία του αεροδρομίου ‘Μ. Αλέξανδρος’

“Κίρο Γκλιγκόροφ” προτείνεται να μετονομαστεί το αεροδρόμιο των Σκοπίων. Υπέρ ο πρωθυπουργός της χώρας

Διπλωμάτες της ΠΓΔΜ τάχθηκαν την Παρασκευή υπέρ της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων σε αεροδρόμιο «Κίρο Γκλιγκόροφ».

Η ιδέα αυτή γίνεται αποδεκτή από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι διαφωνεί με αυτήν.

Συγκεκριμένα, η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» ανέφερε ότι υποστηρίζει πρωτοβουλίες για την μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και προτείνει να φέρει αυτό το όνομα του πρώην προέδρου της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ.

Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων», σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» θα απεικονίζει με τον πλέον αξιοπρεπή τρόπο, την εκτίμηση για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο εκλιπών πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ στη διαδικασία της ίδρυσης του σύγχρονου κράτους της ΠΓΔΜ και θα σφραγίσει ανεξίτηλα τη συλλογική μνήμη των πολιτών της.

Η «Διπλωματική Λέσχη Σκοπίων» είναι ένας όμιλος ο οποίος απαρτίζεται κυρίως από πρώην αλλά και από ενεργούς διπλωμάτες της ΠΓΔΜ και έχει ως στόχο «την προαγωγή της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής των διπλωματών στα Σκόπια». Δικαίωμα να συμμετέχουν ως μέλη έχουν πρώην και νυν μέλη της διπλωματικής υπηρεσίας της ΠΓΔΜ, καθώς και ξένοι διπλωμάτες που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στα Σκόπια.
Εκ πρώτης άποψης μου αρέσει αυτή η ιδέα. Όμως εγώ είμαι μόνο ένας από τους πολίτες της χώρας

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ερωτώμενος σχετικά, δήλωσε ότι η ιδέα για μετονομασία του αεροδρομίου σε «Κίρο Γκλιγκόροφ» είναι γι΄αυτόν καταρχάς αποδεκτή. «Εκ πρώτης άποψης μου αρέσει αυτή η ιδέα. Όμως εγώ είμαι μόνο ένας από τους πολίτες της χώρας. Θέλω να ακούσω προσεκτικά τους πολίτες. Ας ξεκινήσει μία συζήτηση και εμείς θα ακούσουμε τι θα πουν οι πολίτες» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Αντιδρά η εθνικιστική δεξιά

Από τη μεριά του, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE, τάχθηκε κατά της μετονομασίας του αεροδρομίου των Σκοπίων και σημείωσε πως «όταν επανέλθει στην εξουσία θα ακυρώσει τις μετονομασίες και θα επαναφέρει ότι γκρεμίσει ο Ζάεφ και η κυβέρνησή του».

Το VMRO-DPMNE σε σχετική του ανακοίνωση κατηγόρησε ακόμη τον Ζόραν Ζάεφ και την κυβέρνησή του για «υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων» της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι «η πρόθεση για μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων είναι η τελευταία μίας σειράς παραχωρήσεων στις οποίες προβαίνει ο Ζάεφ, εις βάρος της χώρας» .

Το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», από αεροδρόμιο «Πέτροβετς» που λεγόταν μέχρι τότε.
Σκέψεις και για αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας

Πριν από μερικές ημέρα, ο Ζάεφ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Antenna M”, εμφανίστηκε έτοιμος να συζητήσει αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας του, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της γείτονος, επιθυμία του είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, κάτι που για να επιτευχθεί, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας.

«Έχει σημασία να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό μας όνομα. Πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση και τρόπος για να καταλήξουμε στο νέο όνομα. Στο τέλος, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι να βρεθεί μια λύση για το όνομα γιατί έτσι, όχι μόνο θα λάβουμε πρόσκληση για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αλλά και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση”, υπογράμμισε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ενώ χαρακτήρισε την πρόσκληση για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, κίνητρο για την εξεύρεση “κοινής γλώσσας” με την Ελλάδα.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση