ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο Λίβανος θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Χαρίρι κρατείται στη Σ. Αραβία

1 min read

Ο Λίβανος πιστεύει ότι η Σαουδική Αραβία έχει θέσει υπό κράτηση τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό του, Σαάντ Αλ Χαρίρι και σχεδιάζει να συνεργαστεί με ξένα κράτη για να διασφαλίσει την επιστροφή του στη χώρα, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Λιβάνου.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar, ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν κινείται προς την διπλωματική κατεύθυνση για να λυθεί το μυστήριο της παραίτησής του.

Ο κ. Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά το Σάββατο, ανακοινώνοντας την απόφασή του από τη Σαουδική Αραβία, βυθίζοντας έτσι τη χώρα του σε πολιτική κρίση.

Το ξαφνικό της παραίτησής του προκάλεσε εικασίες στον Λίβανο ότι ο σουνίτης πολιτικός και σύμμαχος του Ριάντ ενεπλάκη σε έναν πόλεμο εξουσίας των περιφερειακών δυνάμεων – του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας – και υποχρεώθηκε σε παραίτηση.

Η Σαουδική Αραβία και συνεργάτες του κ. Χαρίρι έχουν διαψεύσει δημοσιεύματα ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά ο ίδιος δεν έχει προβεί σε κάποια ανακοίνωση με την οποία να διαψεύδει ότι του έχει επιβληθεί περιορισμός κινήσεων.

Το Ριάντ κατηγορεί την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ ότι έχει «σφετεριστεί» το πολιτικό σύστημα.

Στην ομιλία κατά την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο κ. Χαρίρι επιτέθηκε εναντίον του Ιράν και της Χεζμπολάχ, κατηγορώντας τους ότι σπέρνουν την διχόνοια στον αραβικό κόσμο και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του.

«Ο Λίβανος προσανατολίζεται να ζητήσει από ξένα και αραβικά κράτη να ασκήσουν πίεση στην Σαουδική Αραβία για να απελευθερώσει τον πρωθυπουργό Σαάντ Αλ Χαρίρι», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επισήμως την απόφασή της αυτή. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι ο Σ. Χαρίρι παραμένει πρωθυπουργός του Λιβάνου.

«Η κράτηση του Χαρίρι στο Ριάντ με περιορισμένες ελευθερίες είναι μια επίθεση κατά της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου. Η αξιοπρέπειά μας είναι η αξιοπρέπειά του. Θα συνεργαστούμε με (ξένες) χώρες για την επιστροφή του στη Βηρυτό», κατέληξε.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση