Κυ. Νοέ 1st, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ο ιρακινός Στρατός στις «πύλες» της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν – Το τέλος του κουρδικού ονείρου;

1 min read

Ο ιρακινός Στρατός στις «πύλες» της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν - Το τέλος του κουρδικού ονείρου;

Στις «πύλες» της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν, την Ερμπίλ βρίσκεται πλέον ο ιρακινός Στρατός και όπως εξελίσσεται η κατάσταση το όνειρο των Κούρδων για δικό τους κράτος απομακρύνεται

Οι ιρακινές και κουρδικές δυνάμεις συγκρούστηκαν στην πόλη Altun Kupri στα όρια του λεγόμενου ιρακινού Κουρδιστάν, ανέφερε αξιωματούχος, καθώς οι ιρακινές δυνάμεις και οι σιίτικες παραστρατιωτικές ομάδες συνεχίζουν την προέλασή τους με σκοπό να καταλάβουν την πρωτεύουσα Ερμπίλ. 

Η ιρακινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη τώρα που την «πάνε» οι διεθνείς συγκυρίες και έχει το momentum να τελειώσει το κουρδικό ζήτημα εν τη γενέση του λίγες ημέρες μετα το περιβόητο δημοψήφισμα με το οποίοι οι Κούρδοι σε ποσοστό άνω του 90% ζητούν ανεξαρτησία

Οι ιρακινές δυνάμεις κατευθύνθηκαν προς το Altun Kupri, το οποίο βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Κουρδιστάν, Ερμπίλ

Η Γενική Διοίκηση των Πεσμεργκά δήλωσε ότι σταμάτησε την προέλαση των δυνάμεων της Βαγδάτης και κατέστρεψε πολλά οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός αμερικανικής κατασκευής άρματος μάχης Abrams.

«Το πρωί της Παρασκευής 20 Οκτωβρίου 2017 στις 8 π.μ., οι πολιτοφυλακές του Χαστ αλ Σαάμπι, χρησιμοποιόντας αμερικανικά όπλα που δόθηκαν στον ιρακινό στρατό, πραγματοποίησαν μια μεγάλη επίθεση κατά των Πεσμεργκά στο Altun Kupri με Ιρανικές μονάδες πυροβολικού να υποστηρίζουν την επιχείρηση», ανέφερε η ανακοίνωση που δημοσίευσε το κουρδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Rudaw.

«Μέχρι στιγμής, όλες οι επιθέσεις έχουν απωθηθεί και οι δυνάμεις του ιρακινού στρατού ηττήθηκαν. Περισσότερα από 10 Humvees και ένα άρμα μάχης Abrams καταστράφηκαν. Στην σύγκρουση, οι δυνάμεις του Κουρδιστάν υπερασπίστηκαν την περιοχή με μεγάλη γενναιότητα.»

Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ δήλωσε ότι ο στρατός έχει ήδη καταλάβει την πόλη και την περιοχή γύρω από αυτή.

«Το Altun Kupri βρίσκεται τώρα υπό τον πλήρη έλεγχο των ομοσπονδιακών δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το Al-Jazeera.

Εικόνες στα κοινωνικά μέσα φαίνεται να δείχνουν Ιρακινούς στρατιώτες στην πόλη να κρατάνε κουρδικές σημαίες ως λάφυρα.

Σύμφωνα με πηγές οι ιρακινές δυνάμεις κατόρθωσαν να «κατεβάσουν την σημαία από το δημαρχείο» στο Altun Kupri, καθώς οι πλευρές αντάλλασσαν πυρά.

Ο Κούρδος Στρατηγός Ghazi Dolemri σκοτώθηκε στις μάχες την Παρασκευή.

Δεν είναι σαφές πόσοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο Altun Kupri, αλλά τα νοσοκομεία επιβεβαίωσαν ότι αντιμετωπίζουν αρκετά περιστατικά

Ένας ανταποκριτής του Al-Jazeera ανέφερε ότι δύο γέφυρες είχαν καταστραφεί

Σύμφωνα με την Διοίκηση Επιχειρήσεων του Ιράκ, οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται σε απόσταση 50 μόλις χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, Ερμπίλ.

Τα ιρακινά στρατεύματα και οι πολιτοφυλακές προχώρησαν στο Sirawa, που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα βόρεια του Altun Kupri.

Η περιοχή Altun Kupri βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ιρακινού Κουρδιστάν και της «κλασικής» ιρακινής επικράτειας αλλά και εδαφών που βρίσκονταν στο παρελθόν υπό τον έλεγχό των Πεσμεργκά, συμπεριλαμβανομένης της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας Κιρκούκ, η οποία είχε απελευθερωθεί από το ISIS από τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά το 2014.

Ο ιρακινός Στρατός κατέλαβε την πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του Κιρκούκ τη Δευτέρα

Τον Σεπτέμβριο, η κουρδική κυβέρνηση προχώρησε σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, με το 93% των ψηφοφόρων να επιλέγουν την απόσχιση της περιοχής.

Φυσικά εννοείται ότι εκτός του Ιράκ ούτε η Συρία, ούτε το Ιράν και ούτε η Τουρκία επιθυμούν την δημιουργία κουρδικού κράτους καθώς διαθέτουν πολύ μεγάλες και ισχυρές κουρδικές μειονότητες.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.