ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

18 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Νέα μέτρα συνοδεύουν τον προϋπολογισμό που μπαίνει στη Βουλή

1 min read

Νέα μέτρα συνοδεύουν τον προϋπολογισμό που μπαίνει στη Βουλή

Στηρίζεται στις εισπράξεις φόρων και εισφορές για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ

Έναν υπερφιλόδοξο προϋπολογισμό που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,57% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 2,4% και μείωση της ανεργίας στο 19% ο οποίος θα στηρίζεται και πάλι στις εισπράξεις υπέρογκων φόρων και εισφορών, καταθέτει αύριο Τρίτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή. Ο νέος προϋπολογισμός ενσωματώνει μέτρα τα οποία έχουν ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη τα νοικοκυριά δεν τα έχουν βιώσει στην τσέπη τους. Μέτρα τα οποία έρχονται να προστεθούν στον τεράστιο λογαριασμό που πληρώνουν ήδη οι φορολογούμενοι.

Ο προϋπολογισμός του 2018 θα προβλέπει ότι το 2017 θα κλείσει με χαμηλότερη ανάπτυξη 1,6% αλλά μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με το 1,75% του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 φαίνεται να διαμορφώνεται κοντά στην περιοχή του 2,3% με 2,4% του ΑΕΠ ή 4,2 δισ. ευρώ χωρίς την ενσωμάτωση του μερίσματος των 1,4 δις. ευρώ που θα μοιράσει τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση. Εάν ληφθεί υπόψη και αυτό το ποσό τότε το πλεόνασμα φθάνει στο 3,1% του ΑΕΠ ή στα 5,6 δις. ευρώ έναντι πρώτης εκτίμησης (με το προσχέδιο) για 2,21% του ΑΕΠ.

Το 2018 πάντως ξεκινά με την επιβολή 12 ψηφισμένων μέτρων από τα οποία ξεχωρίζουν: οι παρεμβάσεις στα επιδόματα, η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η φορολόγηση δραστηριοτήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), η καθιέρωση φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, η κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος για ιατρικές δαπάνες, η κατάργηση της έκπτωσης κατά 1,5% στη φορολογία εισοδήματος, ο φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις των ακινήτων, η αύξηση ΦΠΑ σε 32 νησιά κ.ά.

Με αυτή τη «δωδεκάδα» η κυβέρνηση υπολογίζει σε 1 δισ. παραπάνω φόρους το 2018 από την άμεση και την έμμεση φορολογία. Αν δεν αλλάξει κάτι στον τελικό λογαριασμό, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να φτάσουν στα 20,8 δισ. το 2018 από 20,4 δισ. φέτος και οι έμμεσοι στα 27,6 δισ. από 27 δισ. ευρώ που είναι η εκτίμηση για τη φετινή χρονιά. Τα συνολικά έσοδα του κράτους θα ανέλθουν στα 54,4 δισ., ενώ θα διατηρηθεί η πίεση στις δαπάνες οι οποίες το 2018 θα είναι μειωμένες κατά 400 εκατ. ευρώ στα 55,6 δισ.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.eu.