ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

16 Απρίλιος 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας: Τι αποφάσισαν για Α.Μεσόγειο και Κύπρο

1 min read

Εληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας διάρκειας πέντε ωρών που συγκάλεσε εσπευσμένα ο Ρ.Τ.Ερντογάν με φόντο τις εξελίξεις σε Α.Μεσόγειο και Κύπρο. Η συνεδρίαση έγινε στο προεδρικό Μέγαρο και ξεκίνησε στις 15.40 τοπική ώρα. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ, οι Α.ΓΕΝ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΑ, ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χ.Φιντάν, και άλλοι αξιωματούχοι και σύμβουλοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

“Συζητήθηκαν όλες οι εσωτερικές και διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στην ασφάλεια της χώρας”

“Εγινε μελέτη σχεδίων ενώ οι Υπηρεσίες μας παρείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όσο αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις FETÖ / PDY, PKK / PYD-YPG και DEAŞ”.

“Θα παραδοθούν στην τουρκική Δικαιοσύνη όλοι οι τρομοκράτες που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό μετά από επιτυχημένες επιχειρήσεις της ΜΙΤ και των υπηρεσιών ασφαλειών. Η Τουρκία έχει τονίσει πολλές φορές την αποφασιστικότητα της στο θέμα αυτό και έχει προειδοποιήσει για συνέχιση αυτών των επιχειρήσεων”.

“Η Τουρκία όσο αφορά την Συρία θέλει να αποτρέψει την ανθρωπιστική τραγωδία, να ελαχιστοποιήσει την απώλεια ζωών ενώ καλωσορίζει τα θετικά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών ως συνεισφορά στην ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό η παύση των επιθέσεων στην Ιντλίμπ δείχνει την σημασία της συμφωνίας με την Ρωσική Ομοσπονδία”.

“Σε πλήρη ταύτιση με την διαδικασία της Αστάνα, η χώρα μας έχει δημιουργήσει 12 φυλάκια στην περιοχή της Ιντλίμπ. Εχουμε αναθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας των δυνάμεων μας εκεί”.

“Επιπλέον, σε ότι αφορά τις διαδικασίες τη Γενεύης και της Αστάνα, έχει αναφερθεί πως η χώρα μας θα συνεχίσει με ειλικρίνεια την προσπάθεια ώστε να τηρηθεί η συμφωνία με την Ρωσία που επήλθε στο Σότσι.

 “Υπογραμμίζεται ότι αναμένουμε την εφαρμογή του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε για την Μάνμπιτζ σε ότι αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Θέλουμε να εφαρμοστεί με ακρίβεια το πλαίσιο”.

“Η σταθερότητα των άλλων τμημάτων της Συρίας που εκτείνονται κατά μήκος των νοτίων συνόρων μας θα ενισχυθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Στο πλαίσο αυτό θα αυξήσουμε τις επιχειρήσεις διάλυσης της τρομοκρατίας”.

“Για την επίλυση της Συριακής κρίσης, καλούμε την διεθνή κοινότητα να εκπληρώσει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές ευθύνες της πιο γρήγορα και με αποτελεσματικότητα”.

“Μελετήσαμε όλες τις πληροφορίες για τις εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο που αφορούν την “Τουρκική Δημοκρατία Βόρεια Κύπρου” και τα δικαιώματα της χώρας.

‘”Επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητα τη Τουρκίας να προστατέψει τα συμφέροντα της με χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου”.

Οπως αποκάλυψε νωρίτερα σήμερα το pronews.gr, γαλλο-τουρκική κρίση προκαλεί τόσο η ανακοίνωση της δημιουργίας γαλλικής ναυτικής βάσης στην Κύπρο και οι συζητήσεις για ενοικίαση ή αγορά φρεγατών κλάσης Belharra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, δήλωσαν στην εφημερίδα Habertürk “εξοργισμένες” από τις γαλλικές κινήσεις στα συγκεκριμένα θέματα.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι οι επαφές αυτές μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού ενόχλησαν την Άγκυρα, η οποία πιστεύει ότι δεν βλέπει θετικά αυτό το βήμα της Γαλλίας και πως αυτή η κίνηση θα περιπλέξει για τα καλά την ήδη πολύπλοκη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, απειλώντας την ασφάλεια στην περιοχή.

Και πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα;

«Μία ναυτική βάση στη Λάρνακα υπό την επίβλεψη της ε/κ διοίκησης έχει δημιουργήσει ανησυχία, και η Άγκυρα δεν βλέπει με… καλό μάτι το βήμα αυτό της Γαλλίας. Στο ήδη μπερδεμένο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, η κίνηση αυτή της Γαλλίας αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της περιοχής. Από την άλλη, οι διαπραγματεύσεις του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού να πουλήσει στην Ελλάδα μία φρεγάτα τύπου Fremm και το γαλλικό παζάρι όπλων που διεξάγει η Γαλλία στην περιοχή ανησυχεί την Άγκυρα, η οποία σκέφτεται πλέον να διαμορφώσει ένα νέο δόγμα ασφαλείας για την περιοχή», σύμφωνα με την ‘ΧαμπέρΤουρκ’.

Γιατί, όπως χαρακτηριστικά καταλήγει το άρθρο-ανάλυση, «η Άγκυρα δεν πρόκειται να μείνει θεατής των εξελίξεων».

Λίγο αργότερα όπως ανέφερε το pronews.gr, οι Τούρκοι απείλησαν ευθέως ακόμη και την Αίγυπτο για την συμφωνία με την Λευκωσία χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη ως «παράνομη» ενέργεια ενώ ανέφεραν πως «με τα βήματα που θα πραγματοποιήσουμε δεν θα επιτρέψουμε να επισκιαστούν (παραβιαστούν) τα δικαιώματα του τ/κ λαού. Σας καλούμε να αναθεωρήσετε μια ώρα αρχύτερα την στάση και την συμπεριφορά σας».

«Εάν υπάρχει πετρέλαιο στη Μεσόγειο θα το βρούμε εμείς»

 

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση