ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

8 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

«Κόκκινο» και «καρφιά» από Κροατία για τα ελληνικά F-16 Block 30: «Δεν είναι σε καλή κατάσταση»

1 min read

«Κόκκινο» και «καρφιά» από Κροατία για τα ελληνικά F-16 Block 30: «Δεν είναι σε καλή κατάσταση»

“Δεν είναι σε καλή κατάσταση τα ελληνικά F-16 Block 30 και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο με την ελληνική υποψηφιότητα”, δήλωσαν πηγές του κροατικού υπουργείου Άμυνας στην εφημερίδα Jutarnji List τη χώρας.

Η Κροατία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την αντικατάσταση των παλαιών μαχητικών MiG-21 και στην διαδικασία ήταν τέσσερις οι υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν:

Οι Αμερικανοί προσέφεραν το F 16 Block 70/72, την έκδοση “V’ το οποίο κρίθηκε “Πολύ ακριβή”, η Ελλάδα πρότεινε την πώληση των F-16 Block 30, της πρώτης παρτίδας που παραλήφθηκε μεταξύ 1990 και 1992 και κρίθηκε ότι “Tα αεροσκάφη δεν βρέθηκαν σε καλή κατάσταση”, οι Ισραηλινοί τα μεταχειρισμένα F-16Α Barak και η Σουηδοί τα καινούρια JAS 39 Gripen.

Τα δύο τελευταία επιλέχθηκαν για την τελική διαδικασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μεταξύ των δύο εναλλακτικών λύσεων, τα JAS 38 ειναι πιο ακριβά από τα F-16, επειδή τα σουηδικά αεριωθούμενα αεροσκάφη είναι καινούρια ενω τα ισραηλινά ειναι 30 ετών.

Η κροατική Αεροπορία είχε επιθεωρήσει τα ελληνικά μαχητικά και πιλότοι της τα είχαν πετάξει, αλλά δεν τα βρήκαν σε καλή κατάσταση. Προφανώς εννοούν ότι “έχουν βάλει πολλές ώρες πτήσης” κάτι απόλυτα λογικό, αφού πετάνε εντατικά, εδώ και 27 χρόνια, αλλά σίγουρα η παρατήρηση ότι “Δεν ήταν σε καλή κατάσταση”, πρέπει να προβληματίσει την ΠΑ, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας. 

Στις εποχές των Μνημονίων, δυστυχώς, οι συντηρήσεις των μαχητικών είναι κάτι που δεν γίνεται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τις χαμηλές διαθεσιμότητες.

Σε τελική ανάλυση τα ισραηλινά είναι παλαιότερης ημερομηνίας απόκτησης, ήταν τα πρώτα F-16 που αποκτήθηκαν από το Ισραήλ και παραλήφθηκαν μια δεκαετία ενωρίτερα από τα ελληνικά. Γιατί αυτά κρίθηκαν ικανά και είναι σε καλή κατάσταση, σύμφωνα πάντα με την κροατική Αεροπορία;

Σε 10 ημέρες, ο Κροατης υπουργός άμυνας Νταμίρ Κρίστιτσεβιτς θα παρουσιάσει την καλύτερη προσφορά για την Κροατία και ο πρωθυπουργός Αντρέϊ Πλένκοβιτς θα λάβει την τελική απόφαση και θα υπογράψει τη συμφωνία μεχρι τα τελη του 2017.

Η Κροατία θέλει να ενισχύσει την Αεροπορία της μετά την απόκτηση μαχητικών MiG-29SM από την Σερβία.

Να σημειώσουμε ότι το ελληνικό υπουργείο και το ΓΕΑ πόνταραν και ποντάρουν στην πώληση των συγκεκριμένων αεροσκαφών για να χρημaτοδοτηθεί το πρόγραμμα ανακαίνισης των F-16.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση