ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Κλείνει το «deal» με την τρόικα, έρχεται ο λογαριασμός

1 min read

https://2.bp.blogspot.com/-wABvvrdIHzQ/WiDbQcR7QMI/AAAAAAAAlGc/EsnTNlmS_J0wsqqspn2aBxplGpZZRXN4gCLcBGAs/s1600/ImageHandler.jpg

Στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση στοχεύουν Τσακαλώτος – Θεσμοί το Σάββατο ή την Κυριακή –  Η κυβέρνηση καλλιεργεί κρίμα ότι δεν θα εφαρμοστούν μειώσεις τις συντάξεις το 2019, πηγές των Βρυξελλών ωστόσο θεωρούν αδιαπραγμάτευτες τις περικοπές

Ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement) με το κουαρτέτο κινήθηκε την Πέμπτη η κυβέρνηση.

«Φαίνεται ότι θα έχουμε staff level agreement (SLA) το Σάββατο» δήλωσε λίγο μετά τις 20.00 το βράδυ της Πέμπτης κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, εξερχόμενος από τη συνάντηση με τους Θεσμούς στο Χίλτον.

Το κλίμα είναι ιδιαίτερα φιλικό και οι διαδικασίες κινούνται πολύ γρήγορα. Ανάλογο σκηνικό δεν έχει υπάρξει στα σχεδόν οκτώ χρόνια παρουσίας των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα.

Αν επιτευχθεί συμφωνία το Σαββατοκύριακο ο κύριος Τσακαλώτος θα πάει στο Eurogroup της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου, με μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και τα 110 προαπαιτούμενα που απαιτούνται για να κλείσει και τυπικά η αξιολόγηση ως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Μετά τις χθεσινές συζητήσεις με τους επικεφαλής των Θεσμών κυβερνητικός αξιωματούχος έκανε λόγο για την δυνατότητα αξιοποίησης δημοσιονομικού χώρου ύψους 320 εκατ. ευρώ το 2018 για κοινωνικές δράσεις (π.χ. για το νέο σύστημα επιδομάτων τέκνων), οι οποίες θα εξειδικευτούν στη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων του κουαρτέτου με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου.

Το σημερινό πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

10.30 Κοινωνική πρόνοια
11.30 Συντάξεις
12.30 Δημοσιονομική διαχείριση

14.00 Αγορές προϊόντων
15.00 Ιδιωτικοποιήσεις
16:00 Ενέργεια
17:30   Μεταφορές

Ο λογαριασμός

Παρά την ταχεία εξέλιξη των διαπραγματεύσεων η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου είναι το μοναδικό επώδυνο μέτρο που φαίνεται πως μπορεί να αποφύγει η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σάββατο κατά τον τελικό γύρο.

Καλλιεργούν ελπίδες

Γνωρίζοντας ότι τα σκληρά μέτρα είναι μπροστά η κυβέρνηση καλλιεργεί μέσω διαρροών ελπίδες ότι δεν θα εφαρμοστούν. Το κλίμα όμως από την άλλη πλευρά δεν είναι αντίστοιχο.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους να μην εφαρμοστούν οι επώδυνες μειώσεις στις συντάξεις το 2019.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Βρυξέλλες στερούν αδιαπραγμάτευτες αυτές τις περικοπές κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει ακόμη και το εκλογικό ημερολόγιο της κυβέρνησης καθώς οι μειώσεις 18 ως 22% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι προγραμματισμένες για το Δεκέμβριο του 2018 και θα αφορούν στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019 και μετά.

Πέραν αυτών, κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωναν χθες τις πληροφορίες ότι αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 τότε η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί τη μείωση του αφορολόγητου από τις 8600 ευρώ στα 5600 από το 2019 αντί για το 2020. Για το θέμα αυτό πάντως τα ίδια στελέχη εξέφραζαν αισιοδοξία ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και ότι δεν θα χρειαστεί να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση