Σα. Σεπ 26th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η «μαύρη Δευτέρα» της Wall Street: Χρηματιστές αυτοκτονούσαν πηδώντας από τα γραφεία τους (φωτό)

1 min read

Η «μαύρη Δευτέρα» της Wall Street: Χρηματιστές αυτοκτονούσαν πηδώντας από τα γραφεία τους (φωτό)

 

Χρηματιστές αυτοκτονούσαν πηδώντας από τα γραφεία τους, επενδυτές έμπαιναν με όπλα στα γραφεία συναλλαγών! Η «μαύρη Δευτέρα», που κατέρρευσε η «Wall Street» και δισεκατομμύρια εξαφανίσθηκαν σε λίγες ώρες… 

Στις 19 Οκτωβρίου 1987 ο δείκτης Dow Jones χάνει το 22% της αξίας του. Ήταν η μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση που σημείωσε σε μια ημέρα. Ενώ βρισκόταν σε ανοδική πορεία, στις 14 Οκτωβρίου σημείωσε πτώση κατά 3,81%, και στις 16 Οκτωβρίου κατά 4,6%. Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου υποχώρησε ξαφνικά 508 μονάδες και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κυριάρχησε πανικός. Εκείνη η συνεδρίαση έμεινε στην ιστορία ως η «Μαύρη Δευτέρα»….

Μόλις οι επενδυτές έμαθαν ότι συνέβαινε ένα χρηματιστηριακό κραχ, τηλεφωνούσαν και ζητούσαν από τους χρηματιστές να πουλήσουν άμεσα τις μετοχές τους. Ωστόσο, ο κάθε χρηματιστής είχε πολλούς πελάτες και κάτι τέτοιο ήταν ακατόρθωτο. Οι περισσότεροι πουλούσαν τις μετοχές σε χαμηλές τιμές και εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν σε λίγη ώρα….

Δεκάδες Αμερικανοί πολίτες έχασαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και από εκατομμυριούχοι βρέθηκαν να χρωστούν. Υπήρχαν περιπτώσεις που απελπισμένοι επενδυτές, πήγαιναν στα γραφεία των χρηματιστών με όπλα και τους κατηγορούσαν για την απότομη πτώση των τιμών. Συνολικά 500 δισεκατομμύρια εξατμίστηκαν από τον δείκτη Dow Jones. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτόνησαν από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου….

Σταδιακά η πτώση των τιμών εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο και πολλά χρηματιστήρια έκλεισαν για μια ημέρα. Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έμεινε κλειστό για τέσσερις ημέρες. Μέχρι το τέλος του μήνα, τα χρηματιστήρια στο Τόκιο, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Λατινική Αμερική, καθώς και στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική σημείωσαν πτώση. Οι πολίτες της Νέας Υόρκης ήταν ανήσυχοι και στους δρόμους επικρατούσε πανικός. Ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές με μια ανακοίνωση που έλεγε ότι ο πρόεδρος Ρίγκαν ήταν πεπεισμένος ότι η αμερικανική οικονομία ήταν υγιής….

Τη δεκαετία του ’80 η αμερικανική οικονομία βρισκόταν σε μια περίοδο ανάπτυξης. Όλο και περισσότεροι χρηματιστές έβρισκαν δουλειά στα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου, προκειμένου να αγοράσουν και να πουλήσουν τα νέα προϊόντα στους πλούσιους επενδυτές. Από το καλοκαίρι του 1982 η χρηματιστηριακή αγορά αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς….

Οι εταιρείες προσπαθούσαν να αποκτήσουν κεφάλαια από άλλες εταιρείες με επιθετικές αγορές και ο δείκτης Dow Jones σημείωνε ανοδική πορεία. Πολλοί οικονομολόγοι ανέφεραν ότι η αγορά είχε παραμείνει στάσιμη για πολλά χρόνια και έπρεπε να το περιμένουν. Διατύπωσαν διάφορες απόψεις σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στη μαύρη Δευτέρα αλλά δεν κατάφεραν να βρουν τον ακριβή λόγο που οδήγησε στο χρηματιστηριακό κραχ του 1987….

Οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα ξαναζούσαν τον Οκτώβρη του 1929, όταν το μεγάλο οικονομικό κραχ οδήγησε την παγκόσμια οικονομία σε χρόνια ύφεση. Ωστόσο, διαψεύστηκαν. Στην ουσία το κραχ του 1987 φανέρωσε την αδυναμία των συστημάτων συναλλαγών. Όπως είχε πει ο οικονομολόγος Γκάρι Σάιλινγκ, «Οποιοδήποτε είδος μοντέλου που φιλοδοξεί να αποκτήσει πολλά χρήματα από μετοχές, είναι καταδικασμένο να αποτύχει». Παρά το γεγονός ότι στοίχισε πολλά εκατομμύρια στους επενδυτές, η οικονομία της Αμερικής έμεινε δυνατή και συνέχισε να αναπτύσσεται και οι χρηματιστές έγιναν πιο προσεχτικοί και ρεαλιστές στις μελλοντικές τους συναλλαγές. Η μαύρη Δευτέρα ξεχάστηκε γρήγορα… μέχρι την επόμενη μαύρη μέρα……

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.