ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

23 Απρ 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η κερδοσκοπία καθορίζει τα επιτόκια!TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με την ΕΛΛΑΔΑ…

1 min read

Επιλεκτικές ρευστοποιήσεις οδηγώντας σε άνοδο των αποδόσεων και πτώση των τιμών στα ελληνικά ομόλογα σημειώνονται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες απόρροια κυρίως κερδοσκοπικών κινήσεων.

Λόγω του swap και πριν ανακοινωθούν οι όροι είχαν τοποθετηθεί hedge funds κερδοσκοπώντας ανεβάζοντας τις τιμές και ρίχνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων.

Με την ανακοίνωση των όρων και του σχεδόν ασήμαντου premium, ορισμένοι πουλάνε καθώς η υπόθεση swap τελείωσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετατροπή των 20 ομολόγων σε 5 νέα θα ολοκληρωθεί 28 Νοεμβρίου και αναμένεται την τελευταία ημέρα να εκδηλωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον.

Τράπεζες, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία θα επιλέξουν την τελευταία ημέρα για να μην δεσμεύσουν μεγάλο χρονικό διάστημα την ρευστότητα τους.

Π.χ. τα 5 νέα ομόλογα θα εμφανιστούν στις πλατφόρμες και στην ηλεκτρονική αγορά τίτλων ΗΔΑΤ στις 5 Δεκεμβρίου οπότε μεταξύ 28/11 και 5/12 το διάστημα είναι σχετικά σημαντικό.

 

Που θα βγουν οι αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων;

 

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις 3 dealing rooms οι εκτιμώμενες αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων αναμένεται να είναι αρχικά οι εξής και να διαμορφωθούν εν συνεχεία σε χαμηλότερα επίπεδα.

H βασική παραδοχή είναι ότι η ανομοιομορφία της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων όπου στο μέσο παρατηρείται η μεγαλύτερη στρέβλωση θα παραμείνει αλλά θα βαίνει μειούμενη.

Ως προς τις αποδόσεις των 5 νέων ομολόγων αρχικά θα ασκηθούν πιέσεις – ήδη αυτό συμβαίνει – αλλά θα εξασθενήσουν.

Η βασική τάση των 5 νέων ομολόγων είναι άνοδος τιμών και πτώση αποδόσεων με προοπτική π.χ. η 10ετία να υποχωρήσει στο 4,60%

 

Εκτιμήσεις για την πορεία των νέων ελληνικών ομολόγων

Ομόλογο Εκτιμώμενη αρχική απόδοση Απόδοση σε βάθος 1-3 μηνών
Ομόλογο 5ετές 4,30% 3,70%
Ομόλογο 10ετές 5,40% 4,60%
Ομόλογο 15ετές 5,85% 5,40%
Ομόλογο 20ετές 5,80% 5,30%
Ομόλογο 25ετές 5,70% 5,25%

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

 

Η τραυματική σύγκριση με την Πορτογαλία

 

Η Πορτογαλία προφανώς έχει πολύ χαμηλότερο ρίσκο χώρας από την Ελλάδα.

Η Πορτογαλία βαθμολογείται ως investment grade δηλαδή ΒΒΒ- και υψηλότερα ενώ η Ελλάδα σε Β- υπάρχει απόκλιση 6 βαθμίδων.

Αυτή η διαφορά εκτοξεύεται στις 8 βαθμίδες με όρους Moody’s.

Είναι αληθές ότι η Moody’s με την βαθμολογία της αποδυναμώνει την προσπάθεια νέου κύματος αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και των ομολόγων της.

Χρειάζεται μέσα στο α΄ τρίμηνο να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ της βαθμολογίας της Moody΄s και της βαθμολογίας της Fitch και της Standard and Poor’s.

Από την ελληνική πλευρά γίνονται κάποιες κινήσεις ώστε η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα από Caa2 σε Caa1 μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2018.

Η Πορτογαλία θα παραμείνει για πολύ καιρό χώρα και μέτρο – σύγκρισης για την Ελλάδα.

Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο συνεχίζει το ράλι στο 1,91% με πρόσφατο υψηλό 3% – το 2016 είχε φθάσει έως το 4,18% –  και ιστορικό χαμηλό 1,56% στις 13 Μαρτίου του 2015.

 

www.bankingnews.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση