ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

22 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Η Άγκυρα θα ζητήσει από Αθήνα και Βερολίνο την έκδοση Τούρκων που κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα

1 min read

Η Άγκυρα θα ζητήσει από Αθήνα και Βερολίνο την έκδοση Τούρκων που κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα

Το τουρκικό Υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ1, να ζητήσει την έκδοση του Φατίχ Αρίκ του ενός από τους 2 λοχίες κομάντος που έφτασαν την Ορεστιάδα τον περασμένο Φεβρουάριο και ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Το 4ο ποινικό δικαστήριο της Άγκυρας που διαβίβασε το σχετικό, συνέταξε άλλο ένα αίτημα έκδοσης που θα σταλεί στο Βερολίνο, καθώς πιστεύουν ότι το «νούμερο 2» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περασμένου χρόνου βρίσκεται στη Γερμανία.

Το δεύτερο αίτημα έκδοσης αφορά τον Αντίλ Οκσιούζ, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί επιχειρησιακό αρχηγό των πραξικοπηματιών. Συνελήφθη στην Τουρκία λίγες ώρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016, κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος προτού εξαφανιστεί.

Τον περασμένο Αύγουστο, αφού τουρκικές εφημερίδες έγραψαν ότι φημολογείτο πως ο Εκσιούζ ενδεχομένως βρισκόταν στη Γερμανία, η Άγκυρα επέδωσε διπλωματική νότα στο Βερολίνο ζητώντας από τις γερμανικές αρχές να επιβεβαιώσουν ή όχι αυτό το σενάριο.

Η παρουσία του Οκσιούζ στη Γερμανία δεν επιβεβαιώθηκε δημοσίως από επίσημα χείλη, ούτε στη Γερμανία ούτε στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το αίτημα έκδοσης συντάχθηκε έπειτα από εντολή ενός δικαστηρίου στην Άγκυρα όπου ο Οκσιούζ δικάστηκε ερήμην μαζί με άλλους 485 κατηγορούμενους, στο πλαίσιο μιας από τις πολλές δίκες που διεξήχθησαν σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας, το οποίο θα διαβιβάσει με τη σειρά του στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ανατολή.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ο Αντίλ Οκσιούζ, ένας καθηγητής θεολογίας, είχε αναλάβει τον συντονισμό από την Τουρκία μεταξύ του Φετουλάχ Γκιουλέν, του πρώην ιεροκήρυκα που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και η Άγκυρα θεωρεί «εγκέφαλο» της απόπειρας πραξικοπήματος, και των υποστηρικτών του στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων με στόχο την ανατροπή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση