ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

9 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

ΕΡΕΥΝΑ! Ποιος είναι ο ‘περιβόητος’ Τζον Σφακιανάκης που απασχόλησε τόσο τη Βουλή;..

1 min read

 

Χθες από βήματος Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατονόμασε τον κο Τζον Σφακιανάκη, ως τον πραγματικό μεσάζοντα για την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Ποιος όμως είναι ο κος Σφακιανάκης και που εμπλέκεται ο Κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του, πρόκειται για οικονομολόγο, επικεφαλής της Επενδυτικής Εταιρείας «The Mohammad & Abdullah Al-Subeaei» στη Σαουδική Αραβία, ο οποίος εκτός των άλλων εμφανίζεται και ως μέλος της Endeavor της Σαουδικής Αραβίας, του διεθνή μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στηρίζει επιχειρήσεις.

Εδώ το βιογραφικό από το Bloomberg

H Endeavor έχει κι ελληνικό τμήμα του οποίου ιδρύτρια και αντιπρόεδρος στο ελληνικό τμήμα είναι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η σύζυγος δηλαδή του προέδρου της ΝΔ. Παραθέτουμε το διοικητικό συμβούλιο της ελληνικής Endeavor.

Ο Τζον Σφακιανάκης εμφανίζεται επίσης ως πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Διεύθυνσης Ερευνών της Banque Saudi Fransi, αλλά και ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Έρευνας της Saudi British Bank. Έχει εργαστεί κατά το παρελθόν για το υπουργείο Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έχει χρηματίσει και μέλος της 8ης ομάδας σχεδιασμού για το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Παλαιότερα ο Τζον Σφακιανάκης είχε εργαστεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στο Κέντρο Έρευνας του Κόλπου όπου και εξακολουθεί να είναι μέλος του συντακτικού του συμβουλίου.

 

Έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής της Μέσης Ανατολής του ομίλου Ashmore στο Ριάντ, επικεφαλής οικονομολόγος, για τη Μέση Ανατολή της Credit Agricole C.I.B, οικονομολόγος στα Ηνωμένα Έθνη (UNDP) και στην Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς επίσης και επικεφαλής οικονομολόγος της Calyon για τη Μέση Ανατολή.

 

Όχι σπάνια ο Τζον Σφακιανάκης αρθρογραφεί στον εγχώριο και το διεθνή τύπο, για οικονομικά και εμπορικά ζητήματα της Σαουδικής Αραβίας, όπως επίσης και για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Κατά το παρελθόν έχει αρθρογραφήσει στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπως για παράδειγμα τον Φεβρουάριο του 2017 με τίτλο «Πολύτιμη η οικονομική σχέση της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία». (διαβάστε το ΕΔΩ)

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση