ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

17 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Εργασιακό – ασφαλιστικό – επιδόματα: Όλα τα ανοιχτά ΜΕΤΩΠΑ…

1 min read

Με ανοιχτά όλα τα χαρτοφυλάκια της –πλην αυτό της ανεργίας- ξεκινά, η Υπ. Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου από αυτή την εβδομάδα τη διαπραγμάτευση με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης του μνημονιακού προγράμματος προσαρμογής.

Αν και δεν έχει ακόμα ορισθεί η ακριβής ημερομηνία της πρώτης συνάντησης των δύο πλευρών, καθότι η Ε. Αχτσιόγλου θα επιστρέψει σήμερα βράδυ από το Λουξεμβούργο όπου συμμετέχει στη σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Απασχόλησης,  τα πιο “καυτά” ζητήματα της είναι ήδη γνωστά.

 

Τα ζητήματα αυτά είναι:

-Η μεταρρύθμιση πέντε κοινωνικών επιδομάτων,

-Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου

-Ο καθορισμός της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων,

-Η εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων για κύριες συντάξεις – εφάπαξ

-Η  είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Ασφαλιστικό: Τέσσερα μικρά εμβόλιμα μέτωπα την ώρα που είναι ορθάνοικτα άλλα δύο μεγάλα

 

Εμβόλιμα στην διαπραγμάτευση έχουν τεθεί από την κυβέρνηση άλλα τρία ασφαλιστικά θέματα και συγκεκριμένα:

-η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς τα ταμεία,

-οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών

-ο τρόπος χρηματοδότησης του ταμείου των δημοσιογράφων (ΕΔΟΑΕΑΠ)

-οι συντάξεις χηρείας.

 

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση, στα τρία παραπάνω εμβόλιμα μέτωπα υποστηρίζει τη δυνατότητα εξόφλησης χρεών των αυτοαπασχολουμένων που ξεπερνούν ακόμα και 20.000 ευρώ.

Εξάλλου, τάσσεται υπέρ της ελάφρυνση των τρεχουσών εισφορών τις οποίες καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες πχ μέσω της μείωσης του ανώτατου ορίου ασφαλιστέων αποδοχών έως και κατά 50%.

Παράλληλα, από την πλευρά της, η κυβέρνηση προτείνει τη θέσπιση εισφοράς 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ .

Τέλος, η ελληνική πλευρά τάσσεται υπέρ ενός κατώτατου πλαφόν στις συντάξεις χηρείας στο ύψος της εθνικής σύνταξης των 345 ευρώ.

Σε σχέση με τις προτάσεις αυτές της κυβέρνησης, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν  πως από πλευράς θεσμών  υπάρχουν ακόμα ενστάσεις των θεσμών για ” κατώτατη σύνταξη χηρείας” στα 345 ευρώ, διαφωνίες για την εισφορά επί του τζίρου των ΜΜΕ, ενώ έχει καταγραφεί καταρχάς συμφωνία για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά σημαντική επιφύλαξη για τη μείωση των μέγιστων εισφορών των επαγγελματιών.

Τα επιμέρους ασφαλιστικά αυτά θέματα εμπλέκονται αντικειμενικά με τις εκκρεμότητες της εφαρμογής του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου, για τις οποίες το Υπ. Εργασίας θα δώσει “ραπόρτο” στους θεσμούς.

1. Η πρώτη και πιο άμεση εκκρεμότητα από την οποία εξαρτάται η ειδική χρηματοδότηση (από τη σχετική υποδόση των θεσμών) και εμμέσως ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης αφορά στην εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων για τις κύριες συντάξεις.

Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται πίσω από τους στόχους, αν  και οι ρυθμοί εκκαθάρισης – αιτήσεων και απονομής των συντάξεων βελτιώνονται σταδιακά.

Ωστόσο η καθυστέρηση αυτή σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων  από εισφορές των μισθωτών και την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης οδήγησε στην πλήρη προς τα πάνω  αναθεώρηση των προβλέψεων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, καθώς πλέον προσδοκάται πλεόνασμα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ έναντι αρχικής πρόβλεψης για έλλειμμα 1 δισ. ευρώ, όπως έγκαιρα είχε αποκαλύψει το Capital.gr.

Οι καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις του ΕΦΚΑ “οπλίζουν” τα αιτήματα της κυβέρνησης για ασφαλιστική ελάφρυνση των επαγγελματιών (μέσω μείωσης των μέγιστων εισφορών τους),αλλά καθιστούν και πρακτικά πιο ασφαλή την εφαρμογή της εντολής του Eurogroup προς όλα τα κράτη –μέλη της ευρωζώνης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών για τη μισθωτή απασχόληση.

2. Ωστόσο οι ίδιες αυτές θετικές επιδόσεις του ΕΦΚΑ στο “μέτωπο” των εισφορών –σε αντίθεση με εκείνες που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στα φορολογικά έσοδα – καθιστά επιφυλακτικά στελέχη της κυβέρνησης για την ένταξη των μηχανισμών είσπραξης των εισφορών από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από 1/1/2018,όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Και αυτό γιατί ειδικά στους κύκλους του Υπ. Εργασίας υπάρχει ο φόβος ότι η ενοποίηση των μηχανισμών είσπραξης εισφορών –φορών θα συμπαρασύρει προς τα κάτω τις εισφορές . Εξάλλου, ήδη προβλέπεται μείωση 12% στα έσοδα από τις εισφορές των μη μισθωτών (επαγγελματίες, μπλοκάκια, αγρότες) το 2018 σε σχέση με το 2017.

 

Κοινωνική Πρόνοια: Μεταρρυθμίσεις στα αναπηρικά, οικογενειακά, στεγαστικά, εκπαιδευτικά, μεταφορικά επιδόματα

Κλειδί για την επικείμενη μεταρρύθμιση των επιδομάτων είναι η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Το Μνημόνιο προβλέπει πως με βάση αυτή την έκθεση θα προχωρήσουν οι αλλαγές στα αναπηρικά, οικογενειακά, στεγαστικά, εκπαιδευτικά, μεταφορικά επιδόματα από τα τέλη του 2017 μέχρι τα μέσα του 2018.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η έκθεση αυτή έχει παραληφθεί από το Υπ. Εργασίας και εξετάζεται γραμμή –γραμμή, έτσι ώστε να καθοριστεί η ελληνική στάση.

 

Πιο συγκεκριμένα:

-Το πρόγραμμα προσαρμογής προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση των εκπαιδευτικών επιδομάτων (βασικά των φοιτητικών) έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί από τον τρέχοντα μήνα, πράγμα που δεν έχει γίνει.

-Από εκεί και μετά, το Μνημόνιο προβλέπει ότι η μεταρρύθμιση στα οικογενειακά επιδόματα πρέπει να θεσπισθεί μέχρι τον ερχόμενο  Νοέμβριο, και να ισχύσει από τον Ιανουάριο –κιόλας – του 2018.

-Το Μνημόνιο προβλέπει  τη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στο χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον επόμενο μήνα.

 

Συγκεκριμένα, πρέπει να υιοθετηθεί “νέα νομοθεσία” για “ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετάβασης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των επιδομάτων  σε μια λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής”.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας “θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018”.

Ο σχετικός νόμος θα περάσει τον Μάιο του 2018 και  “θα εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και της κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016”.

Η εφαρμογή του νόμου  “σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση)”.

-Εξάλλου, επιβάλλεται ο “σχεδιασμός μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων (στο πλαίσιο της ανασκόπησης δαπανών), για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο του 2017” και η έναρξη ισχύος αυτής “το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών”.

-Τέλος, το  Μνημόνιο ορίζει “τη θέσπιση νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017”.

-Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ΔΝΤ φέρεται να επιμένει να νομοθετηθεί αυτή η μεταρρύθμιση το Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι τα στεγαστικά επιδόματα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, προβλέπεται να ισχύσουν από την 1/1/2019, στα πλαίσια της εφαρμογής των θετικών μέτρων (δηλ. των “αντισταθμιστικών” μέτρων στις περικοπές των κύριων συντάξεων από 1/1/2019).

 

Εργασιακό: Αλλαγές στο τρόπο λήψης απόφασης για απεργία και στις κλαδικές συμβάσεις

Δύο είναι τα κρίσιμα μέτωπα που θέτει το Μνημόνιο στο εργασιακό σε σχέση με τη γ΄ αξιολόγηση :

-Πρέπει να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος έτσι ώστε η απόφαση για απεργία σε ένα πρωτοβάθμιο εργατικό σωματείο να µπορεί να λαµβάνεται µόνο εφόσον υπάρχει απαρτία 50% των µελών του

– Πρέπει να αναπτυχθεί ένα αξιόπιστο διοικητικό σύστημα για την εκτίµηση της αντιπροσωπευτικότητας των κλαδικών συµβάσεων.

 

capital.gr

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.eu.