ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

1 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Γεγονός ο πρώτος θάνατος από το ηλεκτρονικό τσιγάρο

1 min read

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ μετά τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο «ατμιστή» (από το «ατμός» και «καπνιστής») που πέθανε μετά την εμφάνιση σοβαρής αναπνευστικής νόσου.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και το άτμισμα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη νεότερη γενιά και τους εφήβους που αναζητούν μια «αθώα» εναλλακτική του βλαβερού τσιγάρου. Καπνοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο έχουν επενδύσει στην εποχή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαβλέποντας μια νέα προοπτική, καθώς οι αρχικές έρευνες έδειξαν πως δεν συνδέεται με τις επικίνδυνες ουσίες που έχει το τσιγάρο.

Ο θάνατος του άνδρα, ηλικίας μεταξύ 17 και 38 ετών από το Ιλινόι (δεν ανακοινώθηκαν περισσότερα γύρω από την ταυτότητά του) προκαλεί διεθνή ανησυχία. Κι αυτό επειδή το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε πως έχουν καταγραφεί ακόμη 193 «πιθανές περιπτώσεις» μυστηριωδών ασθενειών που αναφέρθηκαν το διάστημα 29 Ιουνίου-20 Αυγούστου και συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σε 22 αμερικανικές πολιτείες. Πολλές από αυτές περιλαμβάνουν το άτμισμα THC -της κύριας δραστικής ουσίας στην κάνναβη- ανέφεραν οι ειδικοί. Τα συμπτώματα που εμφανίζουν οι ασθενείς περιλαμβάνουν αδυναμία, δύσπνοια, βήχα και σε κάποιες περιπτώσεις εμετούς και διάρροιες.

Το άτομο που πέθανε «νοσηλευόταν με ανεξήγητη ασθένεια μετά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου», δήλωσε η δρ Τζένιφερ Λέιντεν, επικεφαλής ιατρός και επιδημιολόγος στο Ιλινόι. «Αυτός ο τραγικός θάνατος στην αμερικανική πολιτεία ενισχύει τις υποψίες για τους σοβαρούς κινδύνους που συνδέονται με τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου», πρόσθεσε.

Η Ιλεάνα Αρίας, υπεύθυνη μολυσματικών ασθενειών στο CDC, επισημαίνει πως η σύνδεση της μυστηριώδους ασθένειας με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Αν και οι περιπτώσεις δείχνουν εκ πρώτης όψεως πανομοιότυπες, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τα περιστατικά οφείλονται στην ίδια αιτία ή αν πρόκειται για διαφορετικές ασθένειες που παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του CDC, Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, υπενθυμίζει πως «το άτμισμα εκθέτει τους χρήστες σε διάφορες ουσίες, για τις οποίες δεν διαθέτουμε επαρκείς πληροφορίες για τις βλαπτικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το άτμισμα δεν είναι ασφαλές για τα παιδιά, τους νέους, τις έγκυες ή ακόμη και για τους ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού.

Τα τσιγάρα έχουν κατηγορηθεί για τη νικοτίνη που περιέχουν, ουσία εξαιρετικά επικίνδυνη και εθιστική. Τα προϊόντα ατμίσματος μπορεί να μην περιέχουν νικοτίνη, όμως έχουν βρεθεί άλλες πιθανά βλαβερές ουσίες, όπως χημικά γεύσης και έλαια που χρησιμοποιούνται για την άτμιση μαριχουάνας. Η Αμερικανική Ενωση Ατμίσματος εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως ευθύνεται η μαύρη αγορά των προϊόντων THC.

Δημοσίευση στα Social Media