ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

3 Μαρτίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Βάση κατασκοπείας στο κέντρο της Αθήνας: 350 εκατ δολ θα “επενδύσουν” οι ΗΠΑ στην πρεσβεία τους στην ΑΘήνα!

1 min read

Με φόντο μια μπουλντόζα και δύο σημαίες, Ελλάδας και ΗΠΑ, ο πρέσβης, Τ.Πάιατ, τόνισε ότι η ανακαίνιση της πρεσβείας σηματοδοτεί και την επιθυμία της χώρας του για εμβάθυνση-ενίσχυση της συμμαχίας με την Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, πραγματοποιήθηκε η τελετή εγκαινίων του ανακαινισμένου κτιρίου της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στην οποία παρευρίσκονταν ο αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ και από ελληνικής πλευράς ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Για να γίνει αντιληπτό το εύρος της επένδυσης στις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών της αμερικανικής πρεσβείας, στη Σούδα, στον τεράστιο ναύσταθμο , οι ΗΠΑ ρίχνουν μόλις 50 εκατ δολάρια ενώ η πρεσβεία τους στην Αθήνα θα απορροφήσει πολλαπλάσιο ποσό!

Οι εργασίες θα κρατήσουν πέντε χρόνια και το πρότζεκτ έχει προϋπολογισμό 342,7 εκατομμύρια δολάρια, είπε ο κ. Πάιατ στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του.

Είναι φανερό, πως κατασκευάζεται το μεγαλύτερο κατασκοπευτικό κέντρο των Βαλκανίων. 

Τα εγκαίνια των εργασιών για την ανακαίνιση και επέκταση του ιστορικού πλέον κτιρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας επί της Βασιλίσσης Σοφίας έγιναν με τον καθιερωμένο αγιασμό, του οποίου προηγήθηκαν οι χαιρετισμοί του Τζέφρι Πάιατ και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.Είναι ένα κτίριο που βρίσκεται στην υπηρεσία της αμερικανικής διπλωματίας από το 1961, αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής σχολής Μπάουχαουζ, σχεδιαστής του οποίου υπήρξε ο Γουόλτερ Γκρόπιους, ο οποίος έβαλε τη σφραγίδα του στο συγκεκριμένο στυλ.

Ο Γκρόπιους συμβουλεύτηκε Έλληνες αρχιτέκτονες για να μεταφέρει τις ελληνικές και τις δυτικές αξίες στο δημιούργημά του, σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Η επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας υποδηλώνει την αξία που δίνουν οι ΗΠΑ στις σχέσεις με την Ελλάδα και αποτελεί ένδειξη της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωσή τους, δήλωσε ο κ. Καμίνης ο οποίος ευχήθηκε στον πρέσβη να είναι παρών και στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων.

Ο αμερικανός πρέσβης «θυμήθηκε» ότι ο γιος του είναι αρχιτέκτων και θρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για τη σχολή BauHaus, ένας κορυφαίος εκπρόσωπος της οποίας υπέγραψε την αρχική κατασκευή του συγκεκριμένου κτιρίου.

Ο κύριος Καμίνης από την πλευρά του στάθηκε επίσης στην ξεχωριστή αρχιτεκτονική της πρεσβείας, καθώς και στην αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης μέσα από τέτοια δείγματα.

Δηλώσεις Πάιατ

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα, η οποία βγαίνει από το πρόγραμμα προσαρμογής. Έχουμε συμφέρον στην οικονομική επιτυχία της Ελλάδας και στον ρόλο της ως πόλου περιφερειακής σταθερότητας. Αυτό είναι το μήνυμα» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη των εργασιών επέκτασης και ανακαίνισης του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα.

 

Είναι μια πολύ σημαντική εβδομάδα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ο κ. Πάιατ, καθώς οι ΗΠΑ είναι τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και θα είναι παρούσα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους- είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, αναπτύσσονται πολύπλευρα στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, των επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Αναφερόμενος στο τρέχον έτος, ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε ότι είναι μια εξαιρετικά σημαντική χρονιά, καθώς η Ελλάδα επιστρέφει στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά είναι και μια σημαντική χρονιά για την αμερικανική δέσμευση.

«Είναι η χρονιά που βλέπουμε τον αγωγό φυσικού αερίου TAP να προχωράει, βλέπουμε την ανάπτυξη στις αμυντικές μας σχέσεις, τη σταθερή αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων, μεγάλα πρότζεκτς στον τουριστικό τομέα και βλέπουμε την έκθεση της Θεσσαλονίκης ως μοναδική ευκαιρία να προβληθεί θετικά η Ελλάδα καθώς επιστρέφει στην οικονομική ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά» -σημείωσε ερωτηθείς αν υπάρχει πολιτικό μήνυμα για τη σημαντική αμερικανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη- «προκειμένου να αναδείξουμε όχι μόνον τις επιχειρηματικές σχέσεις αλλά την ευρεία διμερή εταιρική σχέση».

Οι ΗΠΑ είπε ο κ. Πάιατ, έχουν βάλει ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, έχουν πολύ δυνατά εκπαιδευτικά προγράμματα. Αναδεικνύουν τις σχέσεις άμυνας και ασφάλειας προσέθεσε και έκανε ειδική αναφορά στην παρουσία στη Θεσσαλονίκη της ναυαρχίδας του Έκτου Στόλου.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρχει επίσης, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, ευρεία και υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία, περιλαμβανομένου του Εμπορικού Επιμελητηρίου, εκπροσώπων του Λευκού Οίκου, του υπουργείου Ενέργειας, του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου.

«Αναπτύσσουμε ένα ευρύ φάσμα της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και το μήνυμα είναι ότι οι ΗΠΑ, ο αμερικανικός λαός δεσμεύονται να στηρίξουν την Ελλάδα καθώς η Ελλάδα βγαίνει από το οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Γιατί έχουμε συμφέρον για την οικονομική επιτυχία της Ελλάδας και για τον ρόλο της ως πόλου περιφερειακής σταθερότητας», τόνισε καταλήγοντας.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση