ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

20 Ιανουαρίου 2021

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Αυταπάγγελτη η δίωξη στις συλλογικότητες που μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς

1 min read

Αυταπάγγελτη η δίωξη στις συλλογικότητες που μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς

Διαβεβαιώσεις για αυστηροποίηση των κυρώσεων σε όσους εμποδίζουν τη διενέργεια πλειστηριασμών, παρείχαν στο προεδρείο των συμβολαιογράφων οι υπουργοί Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, Δημοσίας Τάξεως Νίκος Τόσκας και Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων θα μεταφέρουν στους συλλόγους τις διαβεβαιώσεις αυτές την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τερματίσουν την αποχή από πλειστηριασμούς.

Μετά τη σύσκεψη, ο κύριος Σταύρος Κοντονής εμφανίστηκε βέβαιος ότι στις 29 του μήνα θα κάνει «πρεμιέρα» η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, λέγοντας ότι οι κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι «τα βρήκαν». Αλλά και ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας δήλωσε πως «είναι κοινή πεποίθηση όλων ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν στις 29 του μήνα».

Οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων έδειξαν κατ’αρχήν ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της κυβέρνησης. Αναγνώρισαν όμως ότι πέραν των αυστηρότερων κυρώσεων που θα αποφασιστούν (αυτεπάγγελτη δίωξη, αυτόφωρο κλπ) «οι κίνδυνοι της δουλειάς» παραμένουν. Η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν θα γίνεται στα ειρηνοδικείο, όπως είχε κατ’αρχήν συζητηθεί.

Έκθετοι σε κινδύνους παραμένουν όμως και οι δικαστικοί επιμελητές, αν και δεν συμμετείχαν στην ίδια σύσκεψη εκπρόσωποί τους.

Λύση αναζητείται πάντως ακόμα και στο αν θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί 3 ημέρες την εβδομάδα όπως προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές ή αν αυτό εναπόκειται να αποτελέσει αντικείμενο συνεννόησης μεταξύ συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την δύσκολη τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Δευτέρας ανάμεσα σε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και του Κουαρτέτου στην οποία ασκήθηκε έντονη πίεση στην ελληνική πλευρά για το θέμα αυτό.

Παράγοντες με γνώση των συζητήσεων μεταφέρουν την εικόνα μιας πολύ αυστηρής αποτίμησης των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πίεσης που περνάει το μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι «αν δεν αρχίσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί τότε δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τα stress test των ελληνικών τραπεζών να οδηγήσουν στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης».

Όπως είναι γνωστό το ΔΝΤ μιλάει εδώ και καιρό στις εκθέσεις του για πιθανή ανακεφαλαιοποίηση ύψους 10 δισ. ευρώ κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετους -και σε ενιαίο μέτωπο- τόσο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο φυσικά και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα. Ο τρόπος όμως για να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη είναι να αρχίσουν άμεσα πλειστηριασμοί ευρείας κλίμακας (ακόμη και 700 π.χ. το μήνα Ιανουάριο) και για την πρώτη κατοικία. Πληροφορίες αναφέρουν εξάλλου ότι στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη ασκήθηκαν πιέσεις ακόμη και για την έναρξη των stress test των τραπεζών τον Ιανουάριο αντί για το τέλος Φεβρουαρίου ή τον Μάρτιο όπως αρχικά είχε συζητηθεί.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση