Τρ. Οκτ 27th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Ανασχηματισμός για εκλογές τον Μάιο του 2019… – Η στρατηγική του «β’ γύρου»

1 min read

Ο χθεσινός περιορισμένος ανασχηματισμός δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για εκλογές τον Μάιο του 2019 ακολουθώντας μια στρατηγική «β’ γύρου» που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει  την επιστροφή του στην εξουσία με αφορμή την προεδρική εκλογή του Ιανουαρίου του 2020.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι τελικά περιορισμένες, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Σε καμία φάση δεν προέκυπτε “σαρωτικός” ανασχηματισμός. Πιθανότατα αυτή η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρι τις εκλογές το 2019.

Προφανώς και ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να διαταραχθούν οι ισορροπίες καθώς πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει για την στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Στόχος είναι οι εκλογές να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 ώστε ένα μεγάλο μέρος της αρνητικής ψήφου να εκφραστεί στις «χαλαρές» ευρωεκλογές και όχι στις εθνικές εκλογές.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι εφικτό να διοχετεύσουν την λαϊκή δυσαρέσκεια εκεί που «πονάει» λιγότερο και η Βουλή που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές είτε πεντακομματική εάν δεν μπουν οι ΑΝΕΛ, είτε εξακομματική εάν εισέλθουν οι ΑΝΕΛ, να έχει τέτοιους συσχετισμούς ώστε η ΝΔ με τις «φίλιες» δυνάμεις να μην συμπληρώνει 180 βουλευτές.

Ο «μαγικός» αριθμός που χρειάζεται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2020. Εάν αυτό επιτευχθεί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ «ποντάρει» στην αδυναμία εκλογής ΠτΔ και στην υποχρεωτική προσφυγή στις κάλπες, όπως έγινε και το 2015 με σκοπό οι εκλογές του Μαρτίου του 2020 να διεξαχθούν με απλή αναλογική.

Σε περίπτωση που συμβεί αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να βρει «συμμάχους» για να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σχεδόν ισάξιο με αυτόν του πρώτου κόμματος καθώς η κοινοβουλευτική τους διαφορά θα είναι πάρα πολύ μικρή.

Να τονίσουμε ότι στο μεσοδιάστημα θα διεξαχθούν και οι δημοτικές εκλογές και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο του 2019. Άλλο ένα σημείο πίεσης για μια πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ.

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ένα κυβερνητικό σχήμα υπό τον Κ.Μητσοτάκη δεν θα έχει την «ηρεμία» και την «ειρήνη» που απήλαυσε και απολαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθώς είναι γνωστός ο έλεγχος που ασκεί η Αριστερά σε συνδικαλιστές και άλλους παρασκηνιακούς παράγοντες που ξέρουν να προκαλούν… mayham (χάος, σαματά).

Όλα θα παιχτούν επομένως στο σενάριο της «πρώτης διαχειρίσιμης» ήττας ώστε η ΝΔ να μην πετύχει τέτοιες διαφορές που να της επιτρέπουν τον έλεγχο του παιχνιδιού της προεδρικής εκλογής.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.