Δε. Νοέ 30th, 2020

Newskamatero | Ειδήσεις και τελευταία νέα

Ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα και ολον τον κόσμο Ειδήσεις τώρα στο Newskamatero

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία – Τα νέα μέτρα στη Βουλή πριν τις 22 Ιανουαρίου

1 min read

https://3.bp.blogspot.com/-sWXV6dUEf78/WiRU03MW-xI/AAAAAAAAlr8/zlejRAG7ZnMv_OkBTLQEI9q7_DA8FumggCLcBGAs/s1600/boyli-800x600.jpg

Πριν και μετά τα Χριστούγεννα κατατίθενται τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) σε όλη τη θεματολογία επήλθε το βράδυ του Σαββάτου μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης, προκαλώντας την ικανοποίηση της κυβέρνησης.

Η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Για αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με παράγοντα της ευρωζώνη, πρέπει να υλοποιηθεί ένας μεγάλος όγκος προαπαιτούμενων δράσεων (περίπου 70 που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, καθώς από τα 100, περίπου 30 έχουν ήδη υλοποιηθεί).

Ως επόμενο βήμα, ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ’ αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018,επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Συμφωνία για κοινωνικό επίδομα και απολυμένους, ανοιχτός ο ΦΠΑ στα νησιά

Λίγο νωρίτερα είχε κλειδώσει το πακέτο των κοινωνικών επιδομάτων, όπως γνωστοποίησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους θεσμούς.

Η κ. Φωτίου ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να διατεθούν, το 2018, 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικούς σκοπούς. Όπως σημείωσε, από το ποσό αυτό, τα 260 εκατ. ευρώ προορίζονται για τα οικογενειακά επιδόματα, τα οποία αυξάνονται κατά 40%.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο,  υπάρχει αλλαγή στη σειρά αποζημίωσης σε περίπτωση χρεοκοπίας ή εκκαθάρισης μίας επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο  και θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.

«Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Δημοσίευση στα Social Media

Αφήστε μια απάντηση

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ Europa

Copyright © All rights reserved. | Newskamatero by Newskamatero.